Kome je u interesu neusvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti? :: Semberija INFO ::

 

Kome je u interesu neusvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti?


Фото - Танјуг
Izvor: BHRT/Selma Boračić Mršo 

Nakon što je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, Prijedlog zakona u identičnom obliku trebalo bi da usvoji i Dom naroda. No, ova tačka nije uvrštena u dnevni red sjednice zakazane za sutra. Slijede li nova uslovljavanja? Kome je to u interesu? I zašto?

Prijedlog zakona u parlamentarnu proceduru uputilo je Vijeće ministara sredinom mjeseca, a Zastupnički dom usvojio po hitnom postupku. Proizlazi li odgovor na pitanje, zašto ovog prijedloga nema na dnevnom redu sjednice najavljene za sutra, iz izjave predsjednika RS Milorada Dodika koji je najavio obaranje ovog zakona?

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

“Mi smo davno rekli da protiv tog zakona nemamo ništa, ali on neće biti usvojen u konačnome, dok ne dođe na red Zakon o sudu i svi drugi zakoni koji trebaju doći. Ako tih zakona nema, neće biti ni zakona o pranju novca. Otići će u Dom naroda i mi ćemo to vratiti u redovnu proceduru."

Ministri iz SNSD-a su u Vijeću ministara podržali ovaj Prijedlog zakona, a potom i zastupnici u Zastupničkom domu. Međutim, delegati očito neće. Iz HDZ-a o ovome nisu željeli govoriti.

NERMIN NIKŠIĆ, premijer Federacije BiH

"Očekujem da zakon prođe, a ako i ne prođe vidjećemo šta ćemo dalje rješavati. Vidite i sami da je to jedna prilično teška situacija kada su u pitanju ti odnosi. Postavljaju se brojni uslovi sa jedne, druge i treće strane."

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH

"Ako ne budemo imali taj zakon, BiH cijela, svaki njen dio, oba entiteta i Brčko Distrikt se mogu naći u teškoj situaciji, na crnoj listi. Promet novca u BiH otežali bi svim firmama, svim kompanijama."

Akteri političke scene u BiH godinama djeluju po principu uslovljavanja i ucjena. Koplja se trenutno lome oko Zakona o Ustavnom sudu. Međutim, eventualno obaranje Zakona o sprečavanju pranja novca urušit će dodatno kreditni rejting BiH.

ŽEljKO RAljIĆ, politički analitičar

"To su stvari bez kojih ova zemlja ne može naprijed. Znamo šta to znači za EU, znamo šta znači za inostrane kreditore, finansijere i to je nešto što u narednom periodu može da se obije o glavu BiH."

Ovaj prijedlog zakona harmonizuje sistem sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma u BiH sa standardima Radne grupe za finansijsku akciju i Moneyvala. Iz Vijeća Evrope i Evropske unije u više navrata su upozoravali bh. vlasti da se zbog neusvajanja ovog zakona BiH potencijalno može naći u "društvu" Irana i Sjeverne Koreje kada je riječ o ovoj oblasti.