Zeleno svjetlo za izvoz sadnica jabuka na tržište EU :: Semberija INFO ::

 

Zeleno svjetlo za izvoz sadnica jabuka na tržište EU


FOTO: Ilustracija
Proizvođači voćnih sadnica iz BiH, nakon četiri godine neizvjesnosti, čekanja i spuštene rampe za plasman proizvoda na tržište EU, konačno su dobili zeleno svjetlo za izvoz sadnica jabuka, a koliko je to značajno svjedoči podatak da su prve količine biljaka otišle ka Italiji samo dan nakon što je stiglo odobrenje.

Stupanjem na snagu evropske Uredbe o zaštitnim mjerama protiv organizama štetnim za bilje iz decembra 2019. godine proizvođači sadnica iz BiH izgubili su mogućnost izvoza na tržište Unije.

Za sticanje ponovnog odobrenja EU je od trećih zemalja, među kojima je i BiH, tražila da pripreme obilje dokumentacije kojom se dokazuje poštovanje novih zahtjeva praćenja i kontrole štetnih organizama koji mogu da ugroze stanje sadnog materijala, a kasnije i voćnjake koji se podižu tim sadnicama u zemljama EU.

S tim u vezi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS imenovalo je eksperte iz oblasti zaštite zdravlja bilja i sadnog materijala da pripreme dosije visokorizičnog bilja i biljnih proizvoda.

Najveći dio posla na pripremi dokumentacija obavila je profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Gordana Đurić, koja za “Glas 2 navodi da su tri godine radili na izradi dosijea.

- Kada je dokumentacija bila sprema Uprava za zaštitu zdravlja bilja BiH, kao kontakt tačka, dostavila je svu dokumentaciju EU i nakon što je procijenjen rizik za sadni materijal porijekla iz BiH, donesena je uredba krajem januara ove godine, koja našim proizvođačima omogućava izvoz na tržište EU i to sadnica starosti do dvije godine, golog korijenja i u stanju mirovanja, bez lišća, koje pripadaju vrsti “Malus Domestica”. U tom rodu imamo sadnice jabuke - istakla je Đurićeva.

Ona je navela da se priprema i dosije za sadnice još jednog roda, gdje spadaju šljive, trešnje, višnje, breskve i kajsije.

- Nadam se da ćemo do kraja ove godine uspjeti završiti i taj dosije da bi već od idućeg proljeća naši proizvođači dobili priliku za izvoz. U BiH ima 17 aktivnih rasadnika, od čega je 14 na teritoriji Republike Srpske. Sadnice jabuke ranije je izvozilo njih pet, ali od stupanja na snagu evropske direktive četiri godine niko nije izvozio. Dobijanje ove dozvole velika je šansa za domaće rasadnike da povećaju proizvodnju, jer naš sadni materijal je izuzetno visokog kvaliteta - naglasila je Đurićeva.

Da je značaj odluke ogroman tvrdi vlasnik rasadnika “Agro-impeks” iz Modriče, koji godišnje proizvede oko 600.000 sadnica Veroljub Krstić.

- Na ovo smo čekali četiri godine, jer mi bez tržišta EU teško da možemo raditi. Čim je odluka za sadnice jabuka stupila na snagu, drugi dan sam bio na granici sa robom natovarenom za Italiju. Imam partnere u Italiji, Holandiji i Njemačkoj. Tržište EU je ogromno, plus što plasiraju dalje sadnice u Afriku, Aziju, što mi ne možemo, zbog čega je vrlo značajno da budemo povezani s njima - naglasio je Krstić.

Vijest je obradovala i vlasnika šamačkog rasadnika “Simić agro lajn” Slobodana Simića, iako do sada nije izvozio sadnice u EU.

- S obzirom na nove okolnosti imamo u planu da izvozimo ukoliko postignemo dobar kvalitet i nađemo partnere u EU. Do sada smo uglavnom izvozili u Srbiju, a godišnje proizvedemo od 400.000 do 450.000 sadnica. Ukoliko bismo pronašli tržište u Evropi, morali bismo povećati proizvodnju - rekao je Simić.

Prepreka

Rasadničarima u BiH, priča Slobodan Simić, glavnu prepreku u širenju proizvodnje predstavlja manjak raspoloživog zemljišta.

- Vrlo smo ograničeni kada je riječ o zemljištu. Iznajmljujem poprilično velike površine i imam potrebe za dodatnim, ali na terenu gdje se nalazimo, odnosno u dolini rijeke Bosne, gdje je zemljište pogodno za rasadnik, parcele su male, skučene i ništa nam ne znače. Plus što ni svi vlasnici parcela nisu zainteresovani da ih daju dugoročno u zakup. To je ozbiljan problem koji nas ograničava i nije isključeno da ćemo morati seliti proizvodnju u Srbiju - kazao je Simić.

(Glas Srpske)