Pozitivne vijesti za BiH, rast BDP-a prognoziran na tri odsto :: Semberija INFO ::

 

Pozitivne vijesti za BiH, rast BDP-a prognoziran na tri odsto


 - Međunarodni monetarni fond (MMF) povećao je prognozu bruto domaćeg proizvoda (BDP) Bosne i Hercegovine za ovu godinu, pokazuje njihov zadnji izvještaj.

Tako su prognoze MMF-a da će BiH ove godine imati rast BDP-a u iznosu od tri odsto.

Ipak, prema njihovim ranijim projekcijama iz prošle godine, očekivanja su bila da će Bosna i Hercegovina imati rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini u iznosu od dva odsto.

MMF je objavio podatke za 191 zemlju svijeta.

Što se tiče država u regionu, za Sloveniju se procjenjuje rast BDP-a od 2,2 odsto u ovoj godini, Srbiju tri odsto, Hrvatsku 2,6 odsto, Sjevernu Makedoniju 3,2 odsto, Crnu Goru 3,7 odsto, Albaniju 3,3 odsto i samoproglašeno Kosovo četiri odsto.

Najniži rast u svim regionima predviđa se u Evropi, od 0,9 odsto.

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je da se usred različitih ekonomskih prognoza, Srpska pojavila s obećavajućim rastom od 2,4% svog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom kvartalu prošle godine, u poređenju s istim periodom prethodne godine.

"Ovo povećanje slijedi dosljednu putanju rasta uočenu u trećem kvartalu (2,1%) i posljednjem kvartalu 2022. (2,2%). Štaviše, kada se prilagodi za sezonske varijacije, BDP je zabilježio rast od 0,6% na kvartalnom nivou od oktobra do decembra, što ukazuje na ekonomsku otpornost uprkos globalnim neizvjesnostima", navodi se u izvještaju Zavoda za statistiku RS.

Ekonomista Predrag Mlinarević istakao je za "Nezavisne" da MMF dva puta godišnje daje prognoze rasta za sljedeću godinu analizirajući rizike po isti. 

"Ono što je pozitivna makroekonomska indikacija iz druge polovine 2023. godine je obuzdavanje inflacije koja je podržala rast u najrazvijenijim zemljama, uključujući i EU. Takođe, usljed pada inflacije došlo je do oporavka privatne potrošnje koja je vodila rastu zaposlenosti. Na strani ponude bilježe se pozitivni efekti smanjenja cijena energenata. Iz tog razloga je došlo do promjene očekivanja u vezi sa rastom sa korekcijom prognoza naviše. Međutim, tendencije rasta su umjerene i ne treba očekivati značajnije povećanje stopa rasta u ovoj godini", naglasio je Mlinarević.

Siniša Pepić, doktor ekonomske diplomatije, istakao je za "Nezavisne novine" da je povećanje prognoza rasta BDP-a za BiH na 3% za ovu godinu svakako pozitivno. 

"Veći ekonomski rast može pružiti neku dozu stabilnosti i olakšati oporavak nakon prethodnih kriza. Istina, neki izazovi i dalje traju. Ovo je posebno bitno posmatrati u kontekstu trenutno izražene nestabilnosti i potencijalne recesije, pogotovo s obzirom na direktnu povezanost naše ekonomije s EU. Snažniji ekonomski rast može pomoći u smanjenju negativnih utjecaja vanjskih šokova i pružiti osnovu za održivi razvoj", zaključio je Pepić.

(Nezavisne)