Drugi takmičarski dan na 31. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske u šahu u Dvorovima :: Semberija INFO ::

 

Drugi takmičarski dan na 31. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske u šahu u Dvorovima


Na najmasovnijem šahovskom takmičenju, 31. Kadetskom i omladinskom prvenstvu Republike Srpske, koje se održava u hotelu “Sveti Stefan” u Dvorovima danas se igra drugo kolo.
 
Šahovski sudija Sara Jaćimović iz Banjaluke, ženski FIDE majstor, prati takmičenje pedesetak djevojčica u šahu koje su u Dvorove došle iz svih gradova Republike Srpske.


 
“Djevojčice su pokazale fantastično znanje iz šaha. One su mirnije u odnosu na dječake i ozbiljnije pristupaju svakoj šahovskopj partiji. Na ovom takmičenju petina učesnika su djevojčice, što je izuzetno dobar omjer, jer je u šahu uvijek bilo puno manje djevojaka”, kaže Sara Jaćimović koja je već dvadesetak godina u svijetu šaha.
 
Savezni šahovski sudija Lalo Perić, a nedavno je u Beogradu dobio i priznanje operativni trener šaha, kaže da je u Bijeljini već nekoliko godina evidentna ekspanzija, kada je u pitanju interesovanje mladih za šah.


 
“Bijeljina ima i FIDE majstore, Mirka Šaina i Nemanju Lazića. Konstantno učestvuju na turnirima. Njihovo vrijeme tek dolazi. Puno je kvalitetnih šahista i onih koji vrijedno uče”, kaže Lalo Perić.
 
 Nemanja Šipka, međunarodni šahovski sudija kaže da četiri godine traje kontinuitet u ozbiljnom i kvalitetnom pristupu šahu u Republici Srpskoj.


 
 “Došlo je do povećanja broja takmičara u svim kategorijama, kako u kadetskim i omladinskim, tako i u smislu broja ekipa koje učestvuju na Kupu Republike Srpske ili u Drugoj ligi. Kontinuiran rad donio je rezultate koji su vidljivi. Na ovom takmičenju u Dvorovima imamo 239 učesnika iz 22 šahovska kluba. U toku je Šahovsko prvenstvo u FBiH i tamo je prisutno stotinjak učesnika. Počelo je Kadetsko i omladinsko prvenstvo Srbije. Samo u Beogradu ima doplo više šahovskih klubova nego u Republici Srpskoj. Na tom takmičenju je nešto manje od stotinu i pedeset učesnika. Šah je postao popularan među djecom i mladima u Republici Srpskoj. Ovo je prilika da uputimo apel našim nadležnim institucijama da podrže ovaj intelektualni sport, kako bismo mogli postizati još bolje rezultate”, kaže Nemanja Šipka, ističući da šah razvija sportski i takmičarski duh.


 
“Šah izdvaja od ostalih sportova upravo to što se šahom mogu baviti svi, od pet do 105 godina starosti. Nije bitna vjera, rasa i porijeklo, već isključivo znanje na 64 crno - bijela polja. U šahu je potpuna ravnopravnost među polovima. Imamo open turnire na kojima se ravnopravno takmiče muškarci i žene, jer je u pitanju nadmetanje intelekta, nadmetanje sposobnosti razmišljanja, planiranja, računanja poteza. I po tome je šah specifičan. U više od 40 zemalja svijeta šah je integrisan u obrazovne sisteme. U 2012. godini Evropski parlament je usvojio deklaraciju kojom nalaže obavezno uvođenje šaha u osnovne škole i obrazovne sisteme država članica. Nakon stogodišnjeg istraživanja tačno su definisani svi benefiti koje donosi sistematsko izučavanje šaha. Nadamo se da će i u Republici Srpskoj u narednom periodu šah biti integrisan u obrazovni sistem”, kaže Nemanja Šipka, ističući da je u svijet šaha ušao sa sedam godina, a već šesnaest godina je šahovski sudija, isto toliko vodi i Šahovski klub “Gambit” koji je on osnovao.


 
(Semberija Info)