Denver šampion NBA lige, Jokić na krovu svijeta sa Nagetsima :: Semberija INFO ::

 

Denver šampion NBA lige, Jokić na krovu svijeta sa Nagetsima


Ekipu Denver Nagetsa je samo jedna pobjeda dijelila od prve šampionske titule u 47 godina i generalno prvog prstena u istoriji franšize. Oni su noćas slavili protiv Majami Hita rezultatom 94:89 i postali prvaci NBA lige za sezonu 2022/23. Nikola Jokić je izabran za MVP igrača finalne serije.

GOTOVO JE! Nikola Jokić i Denver Nagets su šampioni NBA lige za sezonu 2022/23!

Četvrta četvrtina - kraj meča

Na minut i po do kraja pogađa Braun i poentirao, opet vodi Denver 90:89. Zavladao je haos u areni, najdramatičniji susret u ovoj seriji. Poup krade loptu, nevjerovatno! Batler od heroja do tragičara za svega nekoliko sekundi, jer je on izgubio loptu za svoju ekipu. Zadržao je domaćin smirenost do finalnog zvižduka i slavio sa 94:89.

Probudio se i Batler, dvije trojke i tri slobodna bacanja u toku osmog minuta četvrte dionice. Poen prednosti (86:85) za Denver sa tri minute do kraja meča. 80 odsto šut iz igre za Jokića u ovako teškoj i punoj grešaka utakmici. Džimi ne promašuje za Hit u posljednjoj četvrtini.

U sedmom minutu posljednje četvrtine ove ratničke utakmice Denver je i dalje vodio sa + 5 i igrao zaista čvrstu odbranu, te su osujećivali pik-en-rol pokušaje Hita. Činilo se tada da je zonska odbrana gostiju malo klonula. 26 poena Nikole i rezultat je bio 83:79 za "Rudare". Koldvel Poup pogađa trojku za 86:79.

Sa pet minuta u četvrtoj dionici bilo je 79:76 za Denver, ova peta utakmica finala zasigurno je najtvrđi susret u seriji. Majami na samo 35 odsto šuta iz igre i gubi samo pet poena razlike (76:81), što je nevjerovatno. U utakmici gdje niko ništa ne pogađa, Jokić ima 10 od 13 šut iz igre. Batler je preskočio otvorenu trojku, što pokazuje veliku sumnju u Džimijevoj igri.

Novu snagu su pronašli domaći i bili mnogo intenzivniji i brži nego u cijelom dosadašnjem susretu. Dva penala je promašio Braun, u trenucima kada je mogao "odlijepiti" svoj tim od protivnika. Džamal Marej je promašio pas i bila je to 13. greška Denvera. Srbin i Adebajo u rvačkim zahvatima, ali su to sudije pustile.

Početkom posljednje dionice, Denver je opet zaigrao agresivnije, a Jokić je vodio tranziciju. Odmah je Džamal Marej pogodio novu tricu i bilo je tada 75:71 za Nagetse. Batler je dobio blok od Kristijana Brauna, da bi na kraju Kejleb Martin upisao svoj deseti poen. 22 poena Nikole sa 75 odsto šuta iz igre i 14 skokova.

Treća četvrtina

Konačno! Majkl Porter je ubacio trojku i Denver je poveo sa 69:66. Uspjeli su domaći da povedu tek prvi put od prve četvrtine. Kajl Lauri je promašio za Majami, a igrač domaćih je ubacio trojku "kao kap". Smjenjivali su se u vođstvu. Na kraju treće četvrtine bilo je 71:70, vodi Majami.

Nova asistencija Jokića - novi promašaj Koldvela Poupa, Denver je uz velike muke dolazio do poena iako je Majajmi igrao prosječno u ovom dijelu susreta. 13 poena Majkl Portera i semafor je sa dvije minute do kraja dionice pokazivao 64:64. Zonska odbrana Hita ovdje radi sjajan posao.

Meloun je na četiri minute do kraja treće dionice zvao tajm-aut, Majami je bio na četiri poena prednosti, jer domaći nisu uspjeli naplatiti nekoliko ukradenih zbog nesigurnog Porter Juniora. Kejleb Martin i Štrus iz prodora prave velike probleme Nagetsima.

Batler je vodio napad svoje ekipe, ali Nagetsi su u ovom dijelu uspjeli malo da konsoliduju svoje redove, te koliko-toliko zatvore defanzivne rupe. Majkl Porter je imao zaista mnogo otvorenih šuteva, ali je bio očajan do ovog trenutka. Tuče se domaća ekipa i ostvaruje ukradene lopte, ali njihov šut sa distance je tada iznosio 2 od 20, premalo.

Srbin i saigrači moraju slomiti prednost i otpor zonske odbrane gostiju u trećoj četvrtini ako žele imati bilo kakvu šansu u posljednjem dijelu meča. Gordon je sa linije penala malo istopio vođstvo Majamija, bilo je tada 60:56 za košarkaše sa Floride. Jokić je imao dva slobodna bacanja i prednost gostiju je u petom minutu ove dionice iznosila tri poena razlike. "Cigla " za Gejba Vinsenta pa trojka Džamala Mareja, proključala je arena, rezultat je bio 60:60.

12 poena Jokića čime je postao prvi igrač domaćih sa dvocifrenim brojem poena tek u trećoj dionici. To sve govori koliko je problema imao Denver. Konstantno vođstvo Majamija od barem osam poena bilo je teg na vratu Nagetsa. Portera trojke ne idu nikako i rani napadi se gubi na te pokušaje. U prve tri i po minute treće četvrtine bilo je 55:49 za Hit.

Džamal Marej nije postojao u prvom poluvremenu i to je hendikepiralo igru domaćina. Međutim , poslije prve 24 minute stiče se utisak da su prednosti Majamija kumovale sudijske greške koje su vidno oštećivale Nagetse. Jokić jednostavno ne može sam, Porter Junior je postao nesiguran kod šuta, a ostatak ekipe Denvera je bio utopljen u sivilo u prvom dijelu meča.

Druga četvrtina - poluvrijeme

Majamijev Adebajo je sjajno igrao ovaj meč i bio odličan u protoku lopte za svoj tim. Nagetsi su veliku većinu svojih poena postigli iz reketa Hita i to je bio problem efikasnosti kod domaćih. Jokić je na minut do kraja imao sjajan pas preko terena, ali je Koldvel Poup promašio zicer. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom  51:44.

Deset izgubljenih lopti za Nagetse početkom 10. minuta druge dionice, što je stvaralo velike probleme vidno nervoznom Denveru. Samo ofanzivni skok drži domaće u ovom dijelu meča. Dvije minute prije kraja druge dionice semafor je pokazivao 49:42. Navijači tim sa Floride su čekali Tajler Hira na parketu.

Džamal Marej u ovom meču imao je dva poena poslije punih 18 minuta. što je bilo alarmantno. Petorka sa četiri beka i Jokićm na parketu davala je rezultate, ali minimalne. Domaći igraju dobro u tranziciji kada je Srbin na terenu. Sa četiri minute do kraja druge četvrtine bilo je 45:39 za Majami, sa tri trojke od strane Kristijana Brauna.

Nikola pokazuje zašto je najbolji košarkaš na planeti trenutno, Srbin igra fantastično ali ekipa ga ne prati. Čim su malo počeli forsirati agresivnu odbranu igrači stratega Melouna, rezultati su došli.

Sredinom druge četvrtine Nagetsi su postali žešći, te polako su uspjevali topiti prednost ekipe sa Floride.
Adebajo je kupio sve"otpatke" u reketu Nagetsa i servirao lopte za ostatak tima iz Majamija. U petom minutu druge četvrtine, rezultat je bio za 39.29 Hitovce. Domaći tim je u tim trenucima imao samo jednu trojku na svom računu, i to je bila ona Jokićeva. Problem domaćih su bile izgubljene lopte i to je remetilo igru.

Nevjerovatno , u trećem minutu druge dionice Gordon je već imao tri lične greške. Gomilali su se problemi za Nagetse i trenera Majka Melouna. Jokić se vratio na parket, ali je imao defanzivnu ulogu. Porter Juniora nije nikako išao šut za tri poena. Zonska odbrana Hita je odrađivala posao, Nagetsi su sa šutevima sa distance imali 1 od 10.

Majami je imao + 6 u drugom minutu (28:22), druge dionice meča. Nagetsi su pokušavali da se snađu bez Jokića na parketu, ali jedino je Porter Junior igrao dok je ostatak tima djelovao dosta statično. Problem je tada bio za Denver jer su bili na 10 od 25 sa šutevima iz igre. Eron Gordon se malo aktivirao jer je uz Portera bio potreban još jedan razbuđeni igrač na parketu. Ekipa Hita igra izuzetno agresivno jer oni moraju pobijediti da bi ostali u igri.

Prva četvrtina

Diandre Džordan je svoje prve sekunde u prvoj četvrtini upisao u 10. minutu. Denver je u tim trenucima posrtao. Bilo je mnogo loših pasova od strane Nagetsa. Majkl Porter Junior je tu prelomio sa sjajnim ofanzivnim skokom te je zamijenio Jokića po pitanju egzekucije u redovima"Rudara". Adebajo je svakako najbolji igrač Majamija u ovoj dionici. Semafor je na kraju četvrtine pokazivao rezultat 24:22, vodio je Majami.

Nikola je u prvoj četvrtini pokazao da je majstor za asistencije. Srbin je "hranio" svoj tim loptama pod košem protivnika. Ali , već u prvih 10 minuta meča, Jokić je imao dvije lične greške, te je morao na klupu. Majami je uspio "prodisati" kako je najbolji igrač Nagetsa otišao na klupu za rezerve.

Igrao se sedmi minut ovog petog finalnog susreta kada je Jokić ubacio svoju prvu trojku i pomogao svom timu da se odvoji malo, rezultat je bio 15:8. Poletio je Adebajo, ali mu je pomogao Maks Štrus koji je u prvoj četvrtini bio najagresivniji igrač gostiju. U ranom napadu igrači Majamija pronalaze svoj spas.

Prvih šest, sedam minuta su bili očajni za Džimija Batlera koji je promašivao sve moguće prilike. U tim trenucima ekipa Denvera je vodila sa 12:5. Nikola Jokić je radio na odbrani i asistencijama svojim saigračima, sav protok lopte kod domaćih kreće od Srbina. Majami ne može da pogodi apsolutno ništa.

Početno ispitivanje snage je ostavljeno po strani, ovi protivnici se vrlo dobro znaju. Početak prve "meč-lopta" utakmice za Denver, bolje je otvorila ekipa Majamija. Poslije prve tri minute susreta bilo je 5:2 za Hit.
Prvi poene i "prvu krv" je postigao Bam Adebajo za Hit, dok je Majkl Porter Junior otvorio "koracima" ovaj susret za Nagetse. Kentavius Koldvel Poup je otvorio saldo za domaće. Nervozno su počeli igrači Denvera.

Čini se da je Denver našao način kako da nadigra ekipu iz Floride, a o tome svjedoči podatak da je Majami samo jednom slavio u međusobnim duelima još od korona-balona, i to u drugoj utakmici finalne serije.
Košarkašku planetu očekuje još jedna besana noć, a Nikola Jokić je na korak od cilja koji je isticao tokom prethodnih godina - timska titula važnija je od individualnih priznanja.

Jokić je predvodnik Nagetsa, ali, koliko čudno to zvučalo, konačan uspjeh tima neće zavisiti od novog tripl-dabl učinka srpskog košarkaša, na koje nas je navikao tokom plej-ofa.

(Nezavisne)