Kreće lov na Eurobasket: BiH na Kipru, Srbija protiv Finske :: Semberija INFO ::

 

Kreće lov na Eurobasket: BiH na Kipru, Srbija protiv Finske


Danas će u pohod na Eurobasket krenuti reprezentacije BiH, Srbije i Hrvatske.

Košarkaška reprezentacija BiH kvalifikacije otvara u Nikoziji gdje će večeras (18 sati) odmjeriti snage sa selekcijom Kipra, koja ima osiguran plasman na EP kao jedan od domaćina. “Zmajevi“ se nalaze u izuzetno jakoj grupi u kojoj će se morati naći ili ispred Francuske ili Hrvatske ukoliko žele plasman na smotru najboljih. Pred pulenima Adisa Bećiragića je na papiru najlakši rival, ali nimalo bezazlen.

Bh. košarkaši su juče preko Beograda stigli na Kipar. Pobjeda na samom startu bila bi od velike važnosti, obzirom da ih onda za tri dana u Tuzli čeka veliki okršaj sa Francuskom.

“Svi igrači su zdravi i spremni za utakmicu, što je najvažnije. Zadovoljan sam odnosom na treninzima, maksimalno smo svi fokusirani na utakmicu koja je pred nama. Kipar nije nimalo bezazlen protivnik, šta god neko mislio. Niži su i brži od nas, imaju opasne šutere, dok reket pokriva naturalizovani američki centar Viliss, koji sada igra u Japanu, a nastupao je ranije za neke ozbiljne evropske klubove. Ipak, naravno da se ne odričemo uloge favorita, učinićemo sve da ostvarimo pobjedu na startu kvalifikacija”, kaže selektor Bećiragić. 

U drugoj utakmici grupe H derbi igraju Francuska i Hrvatska. Osim Kipra iz ove grupe dalje će proći dvije najbolje plasirane reprezentacije. Kvalifikacije se igraju u tri prozora od februara ove do februara naredne godine (drugi u novembru). Kroz kvalifikacije će se plasirati 20 reprezentacija koje će se pridružiti Kipru, Finskoj, Poljskoj i Letoniji koje se se automatski plasirale kao domaćini završnog turnira. 

Srbija se takmiči u grupi G gdje se nalaze Danska, Gruzija i Finska protiv koje večeras u Beogradu odmjeriti snage. “Orlovi“ važe za apsolutnog favorita za prolaz dalje, a to je potvrdila i FIBA koja je srpski tim stavila na drugo mjesto favorita u ovim kvalifikacijama odmah iza Francuske. Svetislav Pešić će moći računati i na neke igrače koji nastupaju u Evroligi, tako da se očekuje da rutinski prođu grupu. Utakmica između Srbije i Finske igra se večeras od 20 sati u hali Aleksandar “Nikolić“. U drugoj utakmici ove grupe sastaju se Danska i Gruzija. 

(Nezavisne)