Kineska firma hoće da proizvodi u Evropi, planiraju i leteći automobil :: Semberija INFO ::

 

Kineska firma hoće da proizvodi u Evropi, planiraju i leteći automobil


Kineski proizvođač automobila XPeng planira da pravi fabriku u Evropi, jer bi se tako oslobodili takse koju Evropska unija planira da nametne na električna vozila iz Kine.

Evropska komisija je u oktobru počela istragu o tome da li jeftiniji kineski električni automobili nepravedno imaju prednost ostvarenu državnim subvencijama, zbog čega im se vjerovatno spremaju i nameti koji bi naštetili njihovom poslovanju.

Brajan Gu, kopredsjednik kompanije XPeng, rekao je da oni trenutno izvoze male količine električnih vozila, ali da bi promjena regulative u EU mogla da ih natjera da promijene strategiju, prenio je Rojters.

„Ništa nije zapisano u kamenu. Moramo da vidimo šta možemo da uradimo kako bismo ostali konkurentni. Trenutno, ulazimo na tržišta s proizvodima koje smo napravili u Kini“, rekao je Gu.

„Proizvodi se lokalno koliko može. Međutim, ukoliko bude bilo neophodno da napravimo proizvodne ili distributivne lance na nekim drugim područjima kako bismo se takmičili sa drugima, uradićemo to“, dodao je on.

DžPeng želi da njihovo međunarodno poslovanje zauzme još veći dio profita. Ove godine moglo bi da čini oko 10%, u odnosu na prošlogodišnjih 1–2%, naveo je Gu.

Kada govorimo o planovima brenda, vrijedi istaći da planiraju da zaposle još 4.000 ljudi ove godine, ali i da ulože 482 miliona dolara u razvoj vještačke inteligencije (AI).

Takođe, za kraj godine su planirali leteći automobil – nešto što još niko nije uradio u kapacitetu u kom oni namjeravaju.
 
(Glas Srpske)