:: Semberija INFO ::

 

Episkop Fotije: NEKA BUDE VOLjA TVOJA (Veliki Četvrtak)


Na Sveti i Veliki Četvrtak sveti oci, koji su dobro uredili preuzeto od svetih apostola, svetih i Božanskih Jevanđelja, predali su nam da praznujemo četiri događaja: sveto pranje nogu učenicima, Tajnu večeru, tj. predavanje strašnih tajni nama, čudesnu molitvu i samo izdajstvo.

Sjećajući se toga dana i svih događaja koji se tada zbiše, molitvom se pripremajući da proživimo naredne dane tuge i muke Hristove, svih stradanja koje podnese nas radi, Njegovo Preosveštenstvo Episkop zvorničko - tuzlanski g. Fotije služio je svetu Arhijerejsku Liturgiju u Hramu svetog Georgija u Bijeljini.

Preosvećenom Episkopu su sasluživali u Hristovoj odanosti i bratskoj ljubavi časni oci, protojerej-stavrofor Ljubo Bogdanović, arhijerejski namjesnik bijeljinski i starješina hrama; protojerej-stavrofor Zoran Petrović, paroh pri hramu;  prote Cviko Mojić i Risto Mirković, sveštenici u mirovini, protođakoni Nemanja Spasojević i Lazar Ilić.Praznujući ustanovljenja Svete tajne Evharistije Preosvećeni vladika Fotije se obratio sabranom narodu upravo na tu temu:

Čuli ste danas i Svetog Jevanđelja koje smo čitali šta se dogodilo - Gospod Isus Hristos je danas ustanovio Svetu Liturgiju . On je na Tajnoj Večeri pričestio svoje učenike i time je u istoriji počela novozavetna bogoslužbena praksa. Na Tajnoj Večeri Gospod je ustanovio, kako Oci kažu, Crkvu, jer je Crkva jedno sa Liturgijom, a mi smo jedno sa Hristom ako se pričešćujemo Telom i Krvlju Hristovom. Danas je taj dan Svete Liturgije i Tajne Večere i naziva se Veliki Četvrtak.

Čuli ste iz Jevanđelja da je bilo još nekih događaja. Srebroljubivi Juda je izdao Hrista za 30 srebrenika. Ovo pokazuje da je srebroljublje jedna strašna strast u čoveku koja nas vodi i bogoizdajstvu i bratoizdajstvu. To je jedna pogubna strast protiv koje se treba stalno boriti.

Pored srebroljublja pominje se i 'Getismanska molitva' Gospoda našeg Isusa Hrista u kojoj se On, kao čovek, moli da ga mimoiđe čaša stradanja koja mu predstoji na Veliki Petak. Tri puta se moli i tri puta prihvata volju Boga Oca. Znači, ne treba živeti po svojoj volji u ovom životu, nego po volji Božijoj. Volja Božija nas možda vodi na Krst, ali nas vodi i u Vaskrsenje. Vodi nas u pobedu i večni život.

Još se na ovaj dan, na Veliki Četvrtak, pominje i trikratno odricanje svetog apostola Petra od Gospoda Hrista. Odricanje Petrovo pokazuje slabost i nemoć ljudske prirode, ali je Hristos iscelio tu slabost kod Petra kada ga je tri puta pitao: Voliš li me? Ljubav isceljuje slabosti i nemoći naše, ljubav isceljuje grehe naše. Gospod je to pokazao sa Petrom. Naravno, Petar se kasnije kajao i gorko plakao. Tumači koji su govorili o tome kažu da se Petar tri puta odrekao zato što je u istoriji bilo tri odrečenja od Boga, čoveka i čovečanstva. Prvo, kada se Adam odrekao Boga i nije hteo da čuje zapovesti Božije. Drugo, kada se narod Izrailjski odrekao pisanog zakona Mojsijevog i počeo da živi po svojoj volji i treće, kada je u Hristos došao, ovaplotio se i nisu ga prihvatili Jevreji i jevrejski narod, nego  su ga prihvatili neznabošci, Grci i mi Sloveni. To su tri odricanja Petrova koja su proširena kroz čitavu Bibliju i ikonomiju spasenja. Vidite koliko svaka priča i reč u Svetom Pismu ima duboko i široko shvatanje i značenje.

Neka ste Bogom blagosloveni, da budete ovih dana sa svojom Crkvom, da budete na bogosluženjima i da dočekamo duhovno radosni Vaskrsenje Hristovo.