У БИЈЕЉИНИ СЕ ОКУПИЛИ РЕНОМИРАНИ СТРУЧЊАЦИ ИЗ ОБЛАСТИ КАРДИОЛОГИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

У БИЈЕЉИНИ СЕ ОКУПИЛИ РЕНОМИРАНИ СТРУЧЊАЦИ ИЗ ОБЛАСТИ КАРДИОЛОГИЈЕ


У Болници ,,Свети врачеви“ данас је одржан стручни састанак на тему ,,Акутна стања у кардиологији и кардиохирургији у условима Ковид-19“ који је  предводио водећи кардиохирург региона проф. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију Клиничког центра Србије у Београду.
 
Овај интерактивном стручном састанку, који је одржан с циљем унапређења здравствене заштите током трајања пандемије болести Ковид-19,  присуствовали су, између осталих, представник Министарства здравља и социјалне заштите РС др Милан Латиновић,  помоћник директора Центра за анестезиологију и реаниматологију Клиничког центра Србије , анестезиолог, доц. др Дејан Марковић, представници Ангио сале Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“ Београд, као и представници Ангио сале Универзитетског клиничког центра Бања Лука.
 
В.д. директор Болнице ,,Свети врачеви“ проф. др Златко Максимовић истакао је задовољство да су се у бијељиниској болници окупили  еминентни стручњаци, на челу са проф. др Светозаром Путником, који су разговарали о томе шта треба, а шта не треба  радити у кардиологији  и у кардиохирургији у ковид условима.
 
-Овом приликом бих најавио да је наш план да од првог јануара 2021. године Ангио сала ради 24 сата дневно. Иначе, до сада су интервентни кардиолози из Института за кардиоваскуларне болести ,,Дедиње“  долазили углавном два пута мјесечно по пар дана, а ово је корак напријед, изјавио је Максимовић те истакао  да поред помоћи коју има од  ,,Дедиња“, гдје су се едуковали бијељински љекари за рад у Ангио сали,  бијељинска болница ће, уколико затреба, имати помоћ и Клиничког центра из Бања Луке.
 
-Помоћ ћемо имати, уколико затреба, и од стручњака из Клиничког центра Србије, наводи Максимовић.
 
Указујући да је ово први састанак који се бави проблематиком кардиоваскуларне медицине у ковид вријеме, проф. др Светозар Путник је подсјетио да је ковид-19 на нашим просторима присутан већ пуних седам мјесеци.
 
-Када се појавила, ковид инфекција нас је затекла прилично неспремне и оставила је пуно трага. Сада смо већ прошли период за који можемо да кажемо да нам је оставио значајно искуство. На овом интерактивном скупу, на ком су се скупили људи који се баве кардиоваскуларном медицином са различитих аспеката, покушали смо да изведемо неке закључке који ће нам омогућити да направимо смјернице како радити у наредном периоду, када ће епидемија показивати ко зна какво своје ново лице, изјавио је проф. др Светозар Путник који сматра да су у томе бар дјелимично успјели.
 
-Мислим да смо дали мали допринос ономе што је тренд и у Европском удружењу кардиолога и Европском удружењу кардиоторатарних хирурга, а то је покушати да се прилагоде дијагностички, терапијски и превентивни алгоритми у лијечењу кардиоваскуларних обољења, да се прилагоде новим пандемијским условима, рекао је проф. др Путник.
Кардиолог Саша Лончар, шеф Одјељења интервентне кардиологије УКЦ-а РС, истиче да му је било драго видјети да је бијељинска болница технички добро опремљена за извођење различитих интервенција.
 
-Болница је добро опремљена и уз малу подршку наших колега из Београда и нас из Бања Луке, мислим да у неко догледно вријеме, уколико пандемија буде дозволила, да ћемо заиста имати Ангио салу која с поносом може да ради 24 часа свакодневно и да ће постати дио мреже која ће покривати читаву Републику Српску, истиче др Саша Лончар.
 
Закључци који су донијети на стручном скупу у Бијељини, како је навео начелник Интерног одјељења бијељинске болнице кардиолог Александар Јањичић, поклапају се са препорукама Европског удружења кардиолога и Америчког удружења кардиолога. 
 
-Од кључне важности је бити унапријед припремљен. Приоритет је припремити претходно сваки тим кроз што већи број тренинга, а приоритет свих приоритета је сачувати тим, јер тим у карантину значи немогућност спашавања много више пацијената, истакао је, између осталог, др  Јањичић.

Семберија инфо