РЕЦЕПТ НЕДЕЉЕ: ЈАФА ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊА :: Semberija INFO ::

 

РЕЦЕПТ НЕДЕЉЕ: ЈАФА ТОРТА БЕЗ ПЕЧЕЊА


Састојци:

Подлога
- 300 грама мљевеног плазма кекса
- 50 грама ломљеног плазма кекса
- 150 – 200 мл сока наранџе
- 70 грама путера.

Фил
- 4 врећице пудинга од ванилије
- 1 л пуномасног млијека
- 200 грама шећера
- 100 грама тамне чоколаде за кување
- 180 грама путера.

Глазура
- 200 грама млијечне чоколаде
- 180 мл слатке павлаке.

Још је потребно
- двије кутије јафа кекса (300 грама)
- око 150 мл сока наранџе (за натапање кекса).

Припрема:

Прво кувати фил. Помијешати пудинге и шећер и додати им 100 мл хладног млијека и добро измијешати. Остатак млијека загријати и закувати крему без грудвица. Одвојити одмах у одговарајућу посуду половину креме и додати 100 грама чоколаде за кување и измијешати да се чоколада истопи. Површине крема прекрити прозирном фолијом и оставити на хлађење.

Подлога. Мљевеној плазми додати и комаде изломљеног плазма кекса и натопити соком од наранџе. Додати и путер и замијесити смјесу. Посути одговарајући плех (34×25 цм, то је довољно за двије кутије јафа кекса 4×6 комада)  са мало мљевеног кекса и растањити подлогу.

Наставак фила. Кад су филови прохлађени, у још млаке филове додати по 90 грама путера и добро измијешати миксером оба фила. На растањену кору (од плазме) ставити прво тамни фил, затим поредати јафа кекс (мало га натопити у соку од наранџе, не превише) па преко кекса распоредити и пораванти свијетли фил.

Глазура. У одговарајућој шерпици изломити чоколаду и прелити слатком павлаком и загријавати на лаганој ватри, мијешајући да се чоколада истопи. Прелити преко свијетле креме и оставити колач на хлађење.Обавезно оставити колач да преноћи и држати га у фрижидеру.