Поводом Дана ослобођења Бијељине: Пријем за чланове и поштоваоце СУБНОР-а и полагање вијенаца испред бисти народних хероја :: Semberija INFO ::

 

Поводом Дана ослобођења Бијељине: Пријем за чланове и поштоваоце СУБНОР-а и полагање вијенаца испред бисти народних хероја


Градоначелник Бијељине Мићо Мићић и предсједник Градске скупштине СУБНОР-а Бијељина Михајло Видић организовали су у галерији Центра за културу Бијељина пријем за чланове и поштоваоце тековина Народноослободилачког рата из Бијељине, Вуковара, Брчког, Адашеваца, Грачанице, Градачца и Сребреника.



Обраћајући се присутнима, предсједник Градске скупштине СУБНОР-а Михајло Видић истакао је значај обиљежавања првог ослобођења Бијељине у Другом свјетском рату, 24. септембра 1943. године, када су борци из цијеле БиХ, Срема, Војводине и Семберије дали изузетан и немјерљив допринос у борби против фашизма и нацизма.



„Главне борбене операције вођене су у ноћи између 23. и 24. септембра 1943. године.  Све до априла 1944. године ово је била слободна територија. Усташе и Нијемци су потиснути са ових простора. Забиљежено је да су непријатељске јединице имале 50 погинулих и 280 заробљених домобрана. Огромне заслуге за ослобођење Бијељине имале су Прва, Друга и трећа војвођанска бригада и Мајевички партизански одред. Прослављајући и обиљежавајући овај датум данас, ми његујемо моралне вриједности које је у себи носила антифашистичка борба. На тим темељима данас почива Европа. Они који су се тада успротивили нацизму и фашизму, борили су се за друштво међусобног повјерења, гдје се неће људи препознавати по имену и нацији, већ по моралним и људским вриједностима“, истакао је Михајло Видић, посебно се том приликом захваливши градоначелнику Мићи Мићићу и Градској управи на напорима и издвојеним средствима за уређење кутка у Градском парку у коме су изложене бисте народних хероја Семберије.



Градоначелник Мићић је том приликом истакао да Бијељина цијени све жртве које су партизански борци и хероји дали у борби против фашизма, свјетског зла које се прије 80 година надвило над Европом и свијетом.

„Статутом града предвиђено је да се 24. септембар 1943. године обиљежава као Дан ослобођења града. Велики број антифашистичких бораца жртвовао се за идеју слободе у борби против фашизма. У Градском парку имамо најљепше мјесто гдје су изложене бисте народних хероја“, нагласио је том приликом градоначелник Мићић. 

Након пријема у Галерији, делегације Градске управе, на челу са градоначелником Мићићем, и СУБНОР-а положиле су вијенце и цвијеће испред бисти народних хероја у Градском парку.

Семберија инфо - Љ.Љубојевић
Фото - Б.Милошевић