ВЛАДА РС ОБЕЗБИЈЕДИЛА ЈОШ ДЕСЕТ РЕСПИРАТОРА ЗА БОЛНИЦУ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ВЛАДА РС ОБЕЗБИЈЕДИЛА ЈОШ ДЕСЕТ РЕСПИРАТОРА ЗА БОЛНИЦУ У БИЈЕЉИНИ


Предсједник Владе РС Радован Вишковић, уз присуство градоначелника Бијељине Миће Мићића, посјетио је данас Болницу „Свети врачеви“ за коју је Влада РС обезбиједила десет нових респиратора.

Предсједник Владе РС Радован Вишковић изјавио је након краћег састанка у болници да сви у РС морају бити одговорни, јер од понашања грађана зависи како ће бити и њима и здравственим радницима.

„Лијечење само једног ковид пацијента у здравственом систему по дану износи више од 2.000 КМ. Ми смо за здравствени систем РС до данас, само у задњих шест мјесеци, издвојили више од 100 милиона КМ. Та средства су утрошена за заштитну опрему, за респираторе, за лијекове и нову опрему. Поносан сам, као човјек, што од марта, када се појавила пандемија, данас имамо на више локација у РС, од Фоче, Добоја, па до Бијељине, ПЦР лабораторије. На почетку пандемије само су се у Бањалуци на двије адресе могли радити тестови. Данас се тестови раде на више локација широм РС. Бијељинска болница, као и наш цјелокупан здравствени систем од почетка је имао довољно лежајева и лијекова за болеснике. Припремајући се за јесен, морамо припремити и најтежи сценариј. Припремамо ковид болнице које ће имати све што је неопходно за пружање услуга болесницима. То радимо у Бањалуци, Добоју, Бијељини, Источном Сарајеву и Фочи“, изјавио је премијер Вишковић, нагласивши да ће Република Српска бити припремљена и за најтежи сценарио, када се вирус корона помијеша са сезонским грипом.

„Очекује се гора епидмиолошка ситуација него данас, за коју се мора пронаћи адекватан одговор“, изјавио је премијер Вишковић, нагласивши да је тренутно епидемиолошка ситуација у РС стабилна и да здравствени систем није преоптерећен. Он је рекао да РС има довољно капацитета и средстава за борбу против пандемије, али је истакао и то да грађани треба да буду дисциплиновани како би и здравствени радници имали бар неколико дана за краћи годишњи одмор.
 

Доктор Златко Максимовић, вршилац дужности директора бијељинске болнице, након радног састанка са премијером Вишковићем, новинарима је изјавио да су у току радови на ковид болници која је у изградњи, као и радови на новој поликлиници гдје ће бити констултативно – специјалистичка заштита.

„Искористио сам прилику да предсједника Владе РС упознам са оним што је до сада урађено, са оним што је започето у протеклом периоду и са оним што планирамо радити у наредном периоду. Болница ће употријебити све своје кадровске и материјалне капацитете на успостављању што ефикаснијег рада ковид болнице. Упознао сам премијера Вишковића са плановима око рада ангио - сале, почетком сљедеће године, која ће радити  све вријеме, 24 сата дневно,  као и са офталмолошким операцијама и другим услугама које ћемо пружати пацијентима у наредном периоду. Добили смо нову пошиљку респиратора које је обезбиједила Влада РС. Вјерујем да ћемо имати довољно респиратора за наредни период. Влада РС је обезбиједила 654.000 КМ за ковид болницу, Град Бијељина је обезбиједио 200.000 КМ, а помоћ су обећале и локалне заједнице које гравитирају бијељинској болници“, истакао је доктор Максимовић.

Градоначелник Мићо Мићић захвалио се премијеру Вишковићу на посјети Бијељини, рекавши том приликом да је рад здравствених установа сада посебно значајан за ову локалну заједницу, поготово сада, у вријеме пандемије вируса корона.

„Од марта до сада материјално смо подржавали рад здравствених установа. Ми смо до сада издвојили око 1,7 милиона КМ  у различите видове помоћи Дому здравља и Болници. Надајмо се да ће пандемија брзо проћи, а љекарима дугујемо неизмјерну захвалност за све што су до сада урадили на збрињавању и лијечењу пацијената. Они ће и убудуће имати подршку Градске управе“, нагласио је градоначелник Мићић.

Семберија инфо