БИЈЕЉИНА:УЧЕСНИЦИ ИЗБОРА ПОТПИСАЛИ ИЗБОРНИ ЕТИЧКИ КОДЕКС :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА:УЧЕСНИЦИ ИЗБОРА ПОТПИСАЛИ ИЗБОРНИ ЕТИЧКИ КОДЕКС


Градска изборна комисија у Бијељини и Мисија ОЕБС-а у БиХ, организовали су церемонију потписивања изборног етичког кодексаповодом предстојећих локалних избора на којима учествује 85 политичких субјекта у граду.

Предсједник ГИК-а Дијана Божић Савић истакла је да политичке странке, коалиције и независни кандидати потписивањем кодекса прихватају принципе којима ће се руководити током изборне кампање, као што су праведност, законитост, транспарентност, те уздржавање од говора мржње.


-Чин потписивања кодекса представља доказ добре намјере, а досљедно поштовање предвиђених правила даје повјерење грађанима у ову изборну комисију и у кандидате који ће бити изабрани и чинити власт сљедеће четири године“, рекла је Божић Савић. Она је подсјетила да Бијељина на локалним изборима има три кандидата за градоначелника, а на бирачком списку је 109.000 грађана. Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Кетлин Кавалек је рекла да је за стицање повјерења грађана у демокатски систем неопходно да се предстојеће предизборне кампање политичких субјеката темеље на искрености, правичности и поштовању других кандидата, као и шире заједнице.

-Етички кодекс подразумијева кључне обавезе као што су поштовање законитости, избјегавање политичког притиска на гласаче, избјегавање језика мржње или кориштење тренутних позиција у изборне сврхе“, истакла је Кавалекова.

Семберија инфо