ДИГИТАЛНИ САЈАМ КЊИГА У ФРАНКФУРТУ :: Semberija INFO ::

 

ДИГИТАЛНИ САЈАМ КЊИГА У ФРАНКФУРТУ


Сајам књига у Франкфурту супротставља се пандемији коронавируса – дигиталним способностима и класичним концептом. Израелски књижевник Давид Гросман одржао је инаугурацијски говор онлајн. Говорио је о нади и казао: ,,То је именица, али садржи глагол који вас лансира у будућност“.

И директор Сајма књига у Франкфурту Јирген Бос са оптимизмом гледа у будућност.

Сајам књига у Франкфурту отворен је  13. октобра, без публике, у празној дворани. Због пораста броја инфекција коронавируса, чак је и стотињак гостију, којима је донедавно био дозвољен боравак на церемонији отварања, морало да изостане.

Због тога се поставља питање колико смисла има сајам без директних људских сусрета. Зар није било боље отказати и овај сајам, као што се већ догодило у случају Сајма књиге у Лајпцигу у прољеће ове године?
Није, каже Јирген Бос, директор Франкфуртског сајма књига. Задатак сајма је, каже, да спаја људе, ауторе, издаваче, преводиоце, стручну публику. За то је, појашњава, Сајам створио платформу на којој се сусреће више учесника него протеклих година уживо. Регистровало се 4.400 излагача, као и стручна публика из 120 земаља.
"То укључује и говорнике који раније никада нису били на Сајму", каже Бос. "Прелазак на дигиталу за нас је био велики изазов. Али то нам је такође понудило и могућност да се још више побољшамо у ономе што радимо", каже директор сајма.

Он је ове године разговарао са бројним издавачима који су жељели да учествују на сајму, али то нису могли: због финансијских ограничења, због виза или проблема са путовањима или зато што је влада спријечила путовање. "Највећа предност нашег дигиталног сајма је у томе што скоро свако може да учествује", каже Бос. Ово је први пут да је Сајам књига у Франкфурту доступан људима који иначе не би имали средства или могућности да на њему учествују.

Заправо, организатори су успјели да направе да сви сегменти који чине један нормални Сајам књига, буду дигитално представљени: о питањима права, комерцијалним аспектима сајма, као и другим стварима из свијета издаваштва, сада се расправља на дигиталним платформама.

Интерактивни инструменти омогућавају сусрете издавача, аутора и преводилаца. Сајам нуди укупно 260 сати програма за љубитеље књиге, а они су доступни широм свијета. Земља-гост Канада је додуше отказала физичко присуство својих аутора и помјерила то за 2021. годину, али зато виртуелно нуди наступ своје звијезде, ауторке Маргарет Атвуд.

И ангажман за слободу мишљења под слоганом "За ријеч и слободу", у овим политички компликованим временима није слабији него у претходним. Планирана је, између бројних других, и дискусија са Едвардом Сноуденом, као и са активистом из Хонгконга Џошуом Вонгом.

Будућност ће бити хибридна
Директор сајма не мисли да би Сајам књига могао да укине сам себе успјешним виртуелним наступом. Амбиција је, каже, да Сајам искористити овогодишње дигитално присуство као основу за будући хибридни облик сајма, с којим ће моћи да допре до више људи него до сада.

Упркос томе, како каже Јирген Бос, издавачима из читавог свијета потребно је и физичко присуство, случајни сусрети и откривања, мало хаоса, вечерње журке… Све оно што иначе чини један Сајам књига.

"У будућности ће мјешавина присуства на лицу мјеста и дигитална понуда бити нова нормалност", сматра Бос. "Зато вјерујем у будућност издаваштва и будућност Сајма књига у Франкфурту."

Семберија инфо