УГЉЕВИК: ОТКРИВЕН И ОСВЕШТАН СПОМЕНИК У ПОРТИ ХРАМА У НАСЕЉУ СЈЕВЕР :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ОТКРИВЕН И ОСВЕШТАН СПОМЕНИК У ПОРТИ ХРАМА У НАСЕЉУ СЈЕВЕР


У порти храма Светих врачева Козме и Дамјана у угљевичкој мјесној заједници Сјевер данас је откривен и освештан споменик за 34 погинула борца Војске Републике Српске из Старог Угљевика и ове мјесне заједнице.
 
Овај споменик изграђен је у Старом Угљевику, у порти храма Свете Петке Параскеве, а пренесен је у насеље Сјевер уз подршку општине Угљевик, због ширења површинског копа Рудника "Угљевик".
 
Архијерејски намјесник угљевичко-јањски протојереј Александар Тешић истакао је да овај споменик треба да буде опомена свима и да непрестано подсјећа на све оно што је српски народ проживио и доживио у претеклих неколико деценија.
 
"Ове див-јунаке никада да не заборавимо, а да будућим покољењима дамо све од себе да живе у миру, слози и љубави са свима", поручио је Тешић у бесједи.
 
Он је окупљенима пренио благослов Његовог преосвештенства епископа зворничко-тузланског Фотија поводом освештења споменика и изразио благодарност свима који су учествовали у постављењу споменика.
 
Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да ће се пред овим спомеником будуће генерације учити слободи и достојанству.
 


"На подручју општине Угљевик за опстанак српског народа и стварања Републике Српске своје животе дао је 301 борац Војске Републике Српске", рекао је Перић.
 
Он је додао да је овај споменик пренесен из Старог Угљевика, гдје земљиште експроприсано усљед ширења површинског копа Рудника "Угљевик".
 
"Са ових простора, а посебно Старог Угљевика, Богутовог Села, Сарија због ширења рудника исељавају се не само домаћинства, него и гробља, црква. Зато је веома важно да природна богатства остану у служби домаћег становништва", навео је Перић.
 
Предсједник Борачке организације Угљевик Јован Маринковић захвалио је епископу Фотију јер је дао благослов да се споменик постави у порти овог храма.
 
"Пред овим спомеником ћемо се окупљати, свијеће палити, помињати имена људи који су уписани на њему, а њиховим породицама да служи као мала утјеха да се помоле за њихове душе", рекао је Маринковић.
 
Породице погинулих, представници општине Угљевик, локалне борачке организације и саборци положили су цвијеће на спомен-обиљежје.