УЧЕЊЕ НА ОТВОРЕНОМ У ШКОЛИ У ДВОРОВИМА :: Semberija INFO ::

 

УЧЕЊЕ НА ОТВОРЕНОМ У ШКОЛИ У ДВОРОВИМА


Ученици Основне школе ,,Дворови“ из Дворова први су у Семберији добили прилику праћења наставе под отвореним небом.
 
Идеја о пројекту учења на отвореном настала је прије двије године, на приједлог Чеде Јанковића, који је тада дошао на чело Основне школе ,,Дворови“. Сви запослени у овој васпитно-образовној установи идеју су добро прихватили и мало по мало сви су почели давати свој допринос у реализацији замишљеног циља.
 
,,Корак по корак и готова је наша учионица на отвореном! Настава ће се током цијеле школске године, а посебно за вријеме топлих дана, моћи да организује и ван  школских просторија“, поносно кажу у Основној школи ,,Дворови“.

 
Учионица на отвореном представља нови креативни концепт наставе и примјењива је за све узрасте ученика.
 
,,То је иновативан начин учења с циљем мотивисања ученика за активно учествовање у настави, приликом чега им се приближава градиво (поготово кад су у питању природа и друштво, биологија и географија), кориштењем непосредне околине као вриједног ресурса за учење. Настава се орјентише на учење животних вјештина, повезивање градива са стварним ситуацијама, поштовање природе и примјену научених вјештина у стварном животу“, појашњава директор школе Чедо Јанковић.
 
Ова несвакидашња учионица смјештена је у школском дворишту, испод ораха чија крошња ученицима даје хладовину током врелих дана. Учионица има све садржаје као и она стандардна: ту су табла, клупе сложене у полукруг, као у амфитеатру, а у средини је мјесто за наставника. 
 
Поред наведених добрих  страна учења на отвореном, ту је и предност боравка на свјежем ваздуху, па у ово доба епидемије корона вируса нема потребе да за вријеме наставе ученици носе маске.
 
 
 Semberija info