РиТЕ Угљевик: данас се обиљежава дан рудара, Света Великомученица Варвара :: Semberija INFO ::

 

РиТЕ Угљевик: данас се обиљежава дан рудара, Света Великомученица Варвара


Данас се у Руднику и термоелектрани Угљевик обиљежава Дан рудара, Света Великомученица Варвара. Ове године рударски празник се обиљежава радно и скромно у складу са мјерама за сузбијање пандемије корона вируса.

На руднику, ПК “Богутово Село”, истичу да ће план откривке за 2020. годину од 10.375.000 m3 чврсте масе бити остварен, док ће производња угља од око 2.000.000 тона бити за око 13% изнад планиране. Такође истичу да је од 1978. године, када је отворен ПК”Богутово Село” закључно са 2020. годином укупно  откопано око 306 милиона кубних метара откривке и 55 милиона тона угља.

Поводом обиљежавања Дана рудара, Раде Косановић, руководицац радне јединице Рудник у „Руднику и термоелектрани Угљевик“ истиче: “Било је тешко радити у условима изазваним пандемијом COVID-19, јер је требало испоштовати мјере којима би се заштитили радници, а уједно и остварити производњу која би омогућила несметан рад Термоелектране. У томе смо успјели правовременим увођењем прописаних мјера и великим залагањем и пожртвованошћу наших радника. У току ове године настављен је инвестициони циклус набавке, односно обнове рударске механизације и постројења. У овој години смо набавили; четири дампера за транспорт угља, један грејдер, један турнодозер, два намјенска возила за поливање трасе,  једну полумобилну секундарну дробилицу за угаљ. Поред набављене механизације и постројења, у току су и инвестиције на: изградњи сервисног објекта, изградња хидротехничких објеката, те  набавци  два  багера, три булдозера  и   транспортера са гуменом траком“. Косановић посебно наглашава да је реализован дио рударских радова на отварању  ПК ”Угљевик Исток 1”.

“У овој години смо на  будућем површинском копу остварили око  2.400.000 m3 чврсте масе откривке. Ово је замјенски објекат за ПК”Богутово Село” за  производњу угља за Термоелектрану Угљевик и широку потрошњу у периоду од 2022. до 2036. године. Планирана производње на нашем руднику за 2021. годину је: 8.030.000 кубних метара откривке  и  1.953.287 тона угља, као  и наставак радова на отварању ПК”Угљевик Исток 1”, истиче технички руководилац рудника Димшо Милошевић.
 
Свим запосленим у Руднику Угљевик, као и свим рударима у Републици Српској, честитамо Дан рудара, Свету Великомученицу Варвару, рударским поздравом: СРЕТНО!
 

Служба за информисање
Рудника и термоелектране Угљевик