ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА УДРУЖЕЊА ВЕТЕРАНА ГАРДА ПАНТЕРИ :: Semberija INFO ::

 

ГОДИШЊА КОНФЕРЕНЦИЈА УДРУЖЕЊА ВЕТЕРАНА ГАРДА ПАНТЕРИ


Удружење ветерана Гарда Пантери одржало је у Центру за културу годишњу конференцију на којој је речено да је година која је на измаку сваким даном пред њих стављала нове изазове. Ипак, како наводе, пуно тога је урађено, а бројне активности  најављују и за наредни период.
 
,,У фокусу рада удружења Гарда Пантери у 2020. години биле су хуманитарне активности. Прикупљали смо хуманитарну помоћ не само за наше чланове, него генерално за борачку популацију. На 740 адреса  смо помоћ доставили, а углавном се ради о људима из борачке категорије који су због пандемије корона вируса или због болести остали без посла. Укупна вриједност тих пакета је око 35.000 марака“, рекао је предсједник удружења Петар Цвијетиновић додавши да су, уз подршку Владе Републике Српске,  исплатили и 136 једнократних помоћи.
 
Удружење ветерана Гарда Пантери је у 2020. години обновило споменике Љубиши Савићу Маузеру, те Бранку Пантелићу Пантеру и 13 бораца ове гарде. 
 
,,У овој години успјели смо да запослимо 19 лица, а ријеч је о дјеци бораца и нашим борцима. Затим, обезбиједили смо грађевински материјал вриједан преко 8.000 марака за наше борце који су започели са изградњом кућа, а ми смо им помагали да их заврше“, истиче Цвијетиновић.
 
Најавили су и да ће ускоро бити завршено снимање документарног филма о Гарди Пантери, који ради продукцијска кућа из Новог Сада. 
     
 
На овој годишњој конференцији дотакли су се и најављене израде новог закона о правима бораца и борачког регистра.
 
,,Обрадовани смо најавом новог закона који регулише и запошљавање незапослених демобилисаних бораца. Наше удружење се договорило са удружењима из координације ветерана специјалних јединица, а то је 11 удружења с којима сарађујемо, да упутимо захтјев Влади Републике Српске да испред координације удружења учествујемо у радној групи у доношењу тог закона“, рекао је Петар Цвијетиновић.
 
Питање измјена назива улица је већ дуже времена међу иницијативама Удружења ветерана Гарде Пантери, а на овогодишњој конференцији изнијели су свој чврст став да од тога неће одустати.
 
,,Бијељина треба да добије улице са именима наших легендарних команданата Љубише Савића Маузера, Бранка Пантелића Пантера и Благоје Гавриловић, они су најзаслужнији за одбрану Семберије“, каже Цвијетиновић.
 
 
Semberija info