ГРАДСКИ ОДБОР СТАРЈЕШИНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ГРАДСКИ ОДБОР СТАРЈЕШИНА ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БИЈЕЉИНА


Делегација Градског одбора старјешина Војске Републике Српске Бијељина учествовала је на свечаности поводом обиљежавања Дана Републике Српске. Трочлана делегација одбора, коју су чинили Мирослав Бобић, Милан Лазић и Милан Рикић, положила је цвијеће пред споменик погинулим борцима Војске Републике Српске, који су своје животе дали током Одбрамбено - отаџбинског рата за Републику Српску.

-Подсјећамо,  Скупштина  је 9. јануара 1992. године у Сарајеву дононијела одлуку о формирању Скупштине српског народа у Босни и Херцеговини и усвојила деклерацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине. Августа 1992. године Република добија службени назив Република Српска и ово име Републике  остаје наредних деценија. Током Одбрамбено - отаџбинског рата услиједили су напади муслиманско-хрватске коалиције на Републику Српску са циљем да је униште.

И током мировних преговора у Дејтону 1995. године поново су били покушаји да се укине име Република Српска, али захваљујући упорности и истрајности српског преговарача тадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића Република Српска није промјенила име, нити је укинута.

Посљедње три деценије политичари из ФБиХ, као и неки бјелосвјетски моћници покушавали су укунути име Република Српска и њен Дан. Један од разлога за укидање је и тај што је то 9. јануар када Српска превославна црква празнује Светог архиђакона Стефана. Захваљујући одлучности српских политичара Република Српска и даље слави свој рођендан 9. јануара,'' наводе из Градског одбора старјешина Војске Републике Српске Бијељина уз искрене честитке за рођендан Репубици Српској.