НОЋАС ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

НОЋАС ДОЧЕК ПРАВОСЛАВНЕ НОВЕ ГОДИНЕ


Јулијанска нова година која се код Срба често зове Српска нова година и Православна нова година, а код неких и Стара нова година је празник који се слави 14. јануара по Грегоријанском календару. Тог датума је 1. јануар по Јулијанском календару. Иако није званична Нова година, она се радо слави у балканским земљама као што су Србија, Црна Гора, Република Српска, Сјеверна Македонија, православни дијелови Хрватске... Такође се слави у Русији, Бјелорусији. Украјини, Јерменији, Молдавији, Грузији... Долазак Православне нове године свечано се дочекује и у Семберији и на Мајевици.

С обзиром на актуелну ситуацију, већина Сембераца је међународну Нову годину дочекала у кругу породице или пријатеља. Омладина је пронашла начин да, уз поштовање свих епидемиолошких мјера, прослави најлуђу ноћ у години. Тако ће бити и за дочек Православне нове године.

Већина угоститељских објеката у Бијељини има организован дочек, иако је радно вријеме због тренутне епидемиолошке ситуације до 22 часа. Углавном су то мањи кафићи у граду гдје се окупља омладина. У неколико локала кажу да желе бар мало да унесу славље и празничну еуфорију у ову сиву свакодневицу.

Власник једног од кафића у граду је рекао да су због ограниченог броја људи који могу бити у локалу, сва мјеста брзо попуњена. Додао је да ће се прослава одржати уз поштовање свих епидемиолошких мјера са надом да ће нам 2021. година донијети много више славља и доброг расположења.

Semberija info