ПОДРШКА ЗАНАТСТВУ КРОЗ ПРОЈЕКАТ САМОЗАПОШЉАВАЊА :: Semberija INFO ::

 

ПОДРШКА ЗАНАТСТВУ КРОЗ ПРОЈЕКАТ САМОЗАПОШЉАВАЊА


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић и директор Филијале Бијељина Завода за запошљавање РС Синиша Кајмаковић потписали су данас уговоре са осморо младих предузетника којима је одобрено по 5.000 КМ бесповратних средстава у оквиру пројекта самозапошљавања младих занатлија.

Градоначелник Петровић је том приликом изјавио да је кроз партнерски однос Градска управа одобрила 20.000 КМ за овај пројекат, а исто толико средстава одобрио је и Завод за запошљавање РС.

“Укупно је тринаест предузетника аплицирало и испунило услове за одобравање ових средстава. Ово је један од пројеката подршке предузетништву у Бијељини. Ми смо у 2020. години имали укупно регистрованих 1.886 предузетника, што потврђује да је Бијељина град предузетника. Имамо обавезу да унапређујемо предузетништво у граду и то ћемо радити током 2021. године у оквиру буџетског оквира који нам је на располагању”, изјавио је Петровић.

Синиша Кајмаковић, директор бијељинске Филијале Завода за запошљавање РС изјавио је да је у питању пилот пројекат за који је Завод за запошљавање РС резервисао укупно 200.000 КМ у овој години.

“ Ријеч је о удруживању средстава са локалним заједницама. Програм  није наишао на велику подршку, јер је искориштено између око 60 одсто планираних средстава. Бијељина се укључила у реализацију пројекта самозапошљавања у занатском сектору. У питању су, дакле, предузетници из области мале привреде и занатства који су конкурисали за ова средства”, изјавио је Кајмаковић.

Николина Вељовић, власница козметичког салона, каже да је вријеме изузетно тешко за покретање бизниса, али се она одлучила на тај корак.

“Планирам да набавим козметичку опрему. Тренутно у салону радим само ја, али ћу током године покушати запослити још једног радника”.

Мило Драганић каже да је овај пројекат велика шанса за младе предузетнике који тек отпочињу посао.

“ Бавим се израдом металних конструкција, надстрешница и хала. Средства ћу уложити у опрему и репроматеријал, а ангажоваћу вариоце и браваре, за почетак. Циљ је да запослим више радника и да проширујем послове”, изјавио је Драганић.

Семберија инфо