Морамо промијенити еколошку слику нашег града! :: Semberija INFO ::

 

Морамо промијенити еколошку слику нашег града!


Бијељина обара црне рекорде, када је ријеч о загађености ваздуха. Ових дана је била најзагађенији град у Европи! Информација о заштити животне средине, која се у ранијем периоду нашла пред одборницима, потврдила је да је концентрација чађи и микрочестица највећи узрочник загађења ваздуха у нашем граду. 

Питање свих питања јесте какве мјере морамо хитно предузети, да бисмо заштитили здравље становништва?!

Лично сматрам да је неопходно:

- Посредством олакшица и субвениција грађанима и привредницима који граде објекте омогућити увођење еколошки прихватљивијег гријања - топлотне пумпе, биомаса и слично. Такође, стимулисати и прелазак оних који су раније изградили објекте да пређу на неки од еколошки прихватљивих видова гријања. 

- Измјестити Градску топлану изван густо насељене градске зоне и чим се створе услови пребацити се на гас као енергент. Истовремено се мора инвестирати у ширење топлотне мреже и прикључење што већег броја корисника на овај систем, чиме би се знатно допринијело смањењу загађења ваздуха;

- Развити систем градског јавног превоза, чиме ме би било смањено загађење издувним гасовима;

С обзиром на то да нема редовних буџетских средстава за ову намјену, става сам да не треба бјежати ни од кредита, а знам и да разне фондације финансирају овакве ,,зелене активности". Здравље људи нема цијену!

Од изузетне важности је да као локална заједница покренемо иницијативу и у рјешавање свих ових проблема укључимо струку као кључни фактор, а да се ресорно надлежна одјељења у пуном капацитету ставе на располагање за оперативне послове.

На Скупштини града је да одржи тематску сједницу и подржи све оне предложене мјере које ће омогућити да потпуно промијенимо еколошку слику нашег града, већ до следеће грејне сезоне.

Преузето са ФБ странице предсједника Скупштине Александра Ђурђевића