ПЕТРОВИЋ: НИКО ДА СЕ НЕ ОСЈЕЋА КАО ГРАЂАНИН ДРУГОГ РЕДА :: Semberija INFO ::

 

ПЕТРОВИЋ: НИКО ДА СЕ НЕ ОСЈЕЋА КАО ГРАЂАНИН ДРУГОГ РЕДА


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић састао се са представницима Удружења избјеглих и расељених лица  ,,Правда“. Састанак је одржан у Градској управи, а тражено је рјешење за побољшање положаја људи окупљених у Удружењу ,,Правда“.
 
Новка Мирић, члан Управног одбора удружења ,,Правда“, је изјавила да су одржали први званични састанак са градоначелником Љубишом Петровићем и изразила задовољство оним што им је градоначелник обећао, а и оним што је до сада урадио за популацију расељених лица.
 
- За протекла три мјесеца, колико је на мјесту градоначелника, покренуо је многа питања, од којих посебно издвајамо питање рјешавања стамбених проблема ове популације у насељу Пет језера, али и осталих проблема избјеглих и расељених лица у овом граду“, истакла је Новка Мирић додавши да је Удружење ,,Правда“ због неразумијевања претходне градске власти остало без просторија, те  да је било привремено угашено. 
 
Предсједник удружења избјеглих и расељених лица ,,Правда“ Душан Стевановић нагласио је да је  за њих ово велики дан, јер су послије неколико деценија по први пут ушли у Градску управу.  
 
  -Радује нас што нас је нови градоначелник прихватио као људе, као грађане који су јако пуно дали за стварање Републике Српске, а мало су добили. Нећу говорити о нашим тешким временима, данас ћу рећи нешто што ће посебно обрадовати наше људе који живе на Пет језера, а који су до сада тамо живјели као у гету. Наиме, градоначелник је прихватио, обећао и покренуо питања око рјешавања њихових имовинско-правних проблема“, изјавио је Стевановић који је овом приликом подсјетио да су они били први на овим просторима који су указивали на све аномалије власти и негативна дешавања у друштву.
 
Градоначелник је пружио пуну подршку Удружењу ,,Правда“, а на овом састанку покренули су и усагласили  низ питања која се тичу ове групе наших суграђана.
 
-На првом мјесту нашло се питање откупа стамбених јединица у насељу Пет језера, како се људи који живе у том насељу не би осјећали као грађани другог реда. Тамо је, према упитнику који смо већ провели, преко 90 одсто људи заинтересовано за откуп тих стамбених јединица. Ми смо се заузели испред Градске управе, а  такав јасан став упутили и међународним организацијама и према самом Секретаријату, да коначно људи који улажу у своју стамбену јединицу да знају да је то њихово. Ради се на томе да се то питање с имовинако- правног аспекта ријеши  као што је то већ ријешено у неким наељима и у Бања Луци. Поред тога ту је и питање издавања личних докумената. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Полицијском управом овдје у Бијељини, то треба да  буде ријешено на начин да људи добијају своја документа, као што их добијају и остали грађани у Републици Српској, да се не праве било каква занемаривања и било каква подјела и разлика, да имамо правичан третман према свим људима“, изјавио је градоначелник Петровић који се, како истиче, максимално заузима за отворен, транспарентан и партнерски однос, не само са удружењем ,,Правда“, него са свим припадницима борачке популације.
 
- Такве активности ће бити предузете и кроз амандманско дјеловање на следећој сједници Скупштине града када је у питању издвајање буџета за борачку популацију и желимо да ( не само на питању Пет језера), вратимо права свим нашим грађанима и да сви људи живе по принципу једнаког поштовања људских права и да добију оно што им припада, јер су они већ много дали за нашу Републику Српску“, каже градоначелник Љубиша Петровић.  

Семберија инфо