Наставља се успјешна сарадња Градске управе и Коалиције Колоси :: Semberija INFO ::

 

Наставља се успјешна сарадња Градске управе и Коалиције Колоси


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић примио је делегацију Коалиције ,,Колоси“ која је изнијела  овогодишњи план својих  активности на подручју града, те план активности са међународним донаторима, као и активности који ће се реализовати кроз јавни позив Градске управе за пројекте. 

Технички секретар Коаслиције ,,Колоси“ Милорад Јовић истиче да су ову прилику искористили да градоначелнику Петровићу  уруче Повељу у знак захвалности Градској управи за набавку електричног возила за превоз особа са инвалидитетом.

- Електрично возило је намијењено за превоз особа са инвалидитетом које су тешко покретне. То је један од пионирских пројеката на подручју БиХ и зато честитамо Градској управи града Бијељине на једном таквом гесту“, изјавио је Јовић.

Како каже, посебно их је обрадовало обећање градоначелника да ће се ријешити проблем приступачности згради Градске управе особама са инвалидитетом, а на који су годинама указивали и који су заговарали.

- Кад се угради лифт, тешко покретним особама са инвалидитетом, али и особама  са моторичким и сензорним проблемима ( јер, рецимо,  и особе које су слијепе и слабовиде јако тешко се крећу по степеницама), биће омогућен приступ сервисима грађана које пружа Градска управа“, појашњава Милорад Јовић. 

Он је овом приликом изразио очекивање да ће Градска управа на челу са градоначелником Лјубишом Петровићем , наставити сарадњу са ,,Колосима“јер су препознати као важан партнер у рјешавању проблема популације коју окупљају.

- Још нешто бих поручио и то свим одборницима у Градској скупштини- да пронађу неки компромис и усвоје буџет. Удружења особа са инвалидитетом окупљена у Коалицији ,,Колоси“ зависе доста од буџета града, не само везано за рад наших канцеларија, него и за реализацију међународних пројеката које смо добили у овој години. Надамо се да ће схватити потребе ове популације“, рекао је Јовић.   

Коалиција ,,Колоси“ окупља 13 удружења особа са инвалидитетом, од којих је 12 из Бијељине и једна из Лопара. ,,Колоси“ су, упрлос пандемији, и у прошлој години остварили добре резултате. Завидне резултате бијељинских спортиста особа са инвалидитетом истакао је Ново Трифуновић који је предсједавајући Коалиције Колоси, а уједно предсједник и тренер Одбојкашког клуба инвалида ,,Семберија“.

- Како вам је познато у Бијељини постоје три спортска клуба особа са инвалидитетом, а то су, сједећа одбојка, кошарка у колицима и стрељачки клуб.  Постижу запажене резултате, неки од спортиста ових клубова су и чланови репрезентације Србије и репрезентације БиХ. Ове године је 20 година од формирања Кошаркашког клуба особа са инвалидитетом, а тим поводом планирамо да крајем године организујемо једну већу спортску манифестацију. Идуће године Одбојкашки клуб навршава 20 година од оснивања и тада ћемо пригодно обиљежити  јубилеј“, наводи Ново Трифуновић.

Истакавши да су и ови спортски клубови зависни од градског буџета, а да због његовог неусвајања не добијају неопходна им средства и Трифуновић упућује апел одборницима да усвоје буџет.

- Лига није престала, такмичења су у јеку сезоне. Искрено, поднио сам захтјев банци да одобре кредит да би могли да  завршимо такмичење. Тако апелујем на све оне који могу да допринесу да се буџет усвоји, да то и ураде у што скорије вријеме“, поручио је Трифуновић.

Градоначелник Љубиша Пертовић је изјавио да се на састанку разговарало  и о сарадњи Градске управе и ,,Колоса“ у претходном периоду. Констатовано је да је доста тога урађено на унапређењу њиховог положаја, а и њихове препознатљивости.

Заиста у једној конструктивној атмосфери, уручене Повеље за досадашњи допринос Градске управе у унапређењу квалитета живота особа са инвалидитетом на подручју нашег града.

- У конструктивној атмосфери смо разговорали, а све с циљем да нашим суграђанима, особама са инвалидитетом, омогућимо боље услове живота. У првом плану је било рјешавање приступачности јавних институција, а ту треба да кренемо из свог дворишта, од Градске управе и да изградњом лифта у овој згради омогућимо лакши приступ свим особама са инвалидитетом. Такође, у разговору са представницима Коалиције ,,Колоси“ смо установили велики број пројеката који ће бити у току ове године урађени, у сарадњи са амбасадама и разним међународним  организацијама. Ти пројекти ће се реализовати кроз један партнерски однос са преставницима Градске управе и ресорним Одјељењем за друштвене дјелатности“, изјавио је градоначелник Петровић истакавши да ће Градска управа наставити све активности које се односе на унапређење и побољшање положаја особа са инвалидитетом. 

- Желимо да повећамо мобилност, сигурност и безбједност свих друштвено осјетљивих група и да се заједно боримо, партнерски, за унапређење и заштите свих наших суграђана, а свакако  и особа са инвалидитетом, да омогућимо и саму приступачност и побољшање њиховог укупног квалитета живота“, поручује Петровић.

​Семберија инфо