​БОЛНИЦА СВЕТИ ВРАЧЕВИ: ДОГОВОР О КОВИД ДНЕВНИМ БОЛНИЦАМА :: Semberija INFO ::

 

​БОЛНИЦА СВЕТИ ВРАЧЕВИ: ДОГОВОР О КОВИД ДНЕВНИМ БОЛНИЦАМА


На састанку директора здравствених установа примарног нивоа које гравитирају Болници „Свети Врачеви“ и Кризног штаба Болнице, констатовано је да су јединствени на истом задатку против вируса корона и у служби здравља становништва. Директор ЈЗУ “Свети Врачеви” проф. др  Златко Максимовић је подсјетио да се састанци на овом нивоу одржавају од јула мјесеца, те Болница “Свети Врачеви” покрива пет општина.



- Повод састанка је наредба Републичког штаба за ванредне ситуације да примарна здравствена заштита, односно, Домови здравља, организују ковид дневне болнице. Ми смо усагласили протокол о сарадњи  ковид дневних болница са ковид болницама Болнице “Свети Врачеви” и радује ме чињеница да смо сви спремни да одговоримо и овом изазову”, рекао је проф. др Максимовић и додао да ће примарна здравствена заштита упућивати здравствене раднике на додатну едукацију и испомоћ, уколико буде потребно.

Састанку је присуствовао и директор Дома здравља Лопаре др Желимир Нешковић који је истакао да је ова здравствена установа спремна да одговори свим задацима и да имају добру сарадњу и комуникацију са бијељинском болницом. Он је рекао да се епидемиолошка ситуација погоршала, али да је под контролом.На питање, како тече процес вакцинасије, др Нешковић је рекао да влада велика заинтересованост грађана за вакцинацију, али да је мали број вакцина које им се дозначавају, те да се нада да ће се то убрзо адекватно ријешити.

- Уколико не буде већег броја вакцина, а које очекујемо, мораћемо тражити алтернативна рјешења. При том мислим на организован одлазак у Србију на вакцинисање, јер смо свједоци добре организованости рада Министарства здравља Србије и имунизације грађана”, рекао је др Нешковић. Подсјећамо да се са данашњим даном, 5. април, на лијечењу у ковид болницама у Бијељини налази 90 болесника, од којих су двије трећине са тешком клиничком сликом, на респиратору су 24 болесника, а 55 их је на некој врсти кисеоничке терапије. Све је већи број млађих који обољевају, а љекари понављају апел да се строго поштују епидемиолошке мјере.

Семберија инфо - О. Стјепановић