УГЉЕВИК: ​ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ У МЕМОРИЈАЛНОМ КОМПЛЕКСУ ДОЊА ТРНОВА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ​ПОЛОЖЕНИ ВИЈЕНЦИ У МЕМОРИЈАЛНОМ КОМПЛЕКСУ ДОЊА ТРНОВА


Окупљањем и полагањем цвијећа у меморијалном комплексту у Доњој Трнови код Угљевика данас је традиционално обиљежен Дан побједе над фашизмом.

"Доња Трнова је уцртана као мјесто познато по борби за слободу против највећег зла човјечанства - фашизма, а показало се да, колико год се зло наметало, увијек побјеђује добро", рекао је на скупу начелник Угљевика Василије Перић.



Он је додао да је Трнова родно мјесто великог српског пјесника Филипа Вишњића који је опјевао борбу српског народа против окупатора.

Организатор данашње манифестације је Савез удружења бораца Народнослободилачког рата /СУБНОР/ Угљевик, а предсједник угљевичког СУБНОР-а Ратко Ђурковић нагласио је да сјећање на жртве фашизма и на борбу против фашизма треба његовати и преносити идеал слободе новим генерацијама.

У меморијалном комплексу у Доњој Трнови уписана су имена 3.278 жртава фашистичог терора и сахрањени посмртни остаци 527 бораца за слом фашизма.

У антифашистичкој борби ово угљевичко насеље имало је 220 жртава, од чега 105 бораца.

Заједно са бројним делегацијама, вијенац је положио помоћник војног аташеа амбасадора Руске федерације у БиХ Сергеј Куклев, као и народни посланици у Скупштини Републике Српске Милутин Тасовац и Далибор Стевић.

Општина Угљевик