ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ПУНОМ ЈЕКУ :: Semberija INFO ::

 

ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ У ПУНОМ ЈЕКУ


 На семберским њивама  у току је овогодишња жетва, најважнији посао за семберске пољопривреднике у овој години. Пожњети пшеницу  прије евентуалне кише и хљебно жито на вријеме ускладиштити у силосе и магацине, највећа је брига с којом се лијеже и устаје ових дана.



Горан Илић из Батковића каже да је данас, првог јула, комплетна породица на њиви.
 “Имамо осамнаест хектара под пшеницом. Половину пшенице смо пожњели. Довезао сам пшеницу у бијељински “Нови Житопромет”. Видим, нуде откупну цијену од 36 фенинга за килограм, што је за нас ратаре слаба цијена. Трошкови за набавку горива и ђубрива су повећани за педесет одсто. Пшеница би требало да иде изнад четрдесет фенинга по килограму. У противном, радимо за џаба”, каже Илић.



Бошко Радић каже да је квалитет овогодишњег рода пшенице више него добар.
 “Са хектолитром од 80 и влагом од 13 одсто, ово је једна од бољих година, када је квалитет пшенице у питању. Има пшенице са хектолитром 86 и влагом од десет до једанаест одсто. Принос иде од пет до седам тона по хектару. Очекујем бољу откупну цијену за пшеницу. Имао сам под пшеницом 45 хектара и своју пшеницу ћу лагеровати, па ћу чекати мјесец до два дана, да видим како ће се цијене кретати”, каже Радић.



Димитрије Тришић каже да се не сјећа времена када је имао овако добру и квалитетну пшеницу, са влагом од 13 одсто. Задовољан је родом пшенице са 3,5 хектара, а нада се и заради.
Лазо Урошевић из Мале Обарске под пшеницом је имао 30 хектара и каже да је принос износио око седам тона по хектару. Презадовољан је квалитетом, јер хектолитарска тежина износи 86, што је врхунски квалитет пшенице.
“Сијао сам “симониду”, врхунско сјеме пшенице. Очекујем род од шеснаест вагона, али и солидну зараду од пшенице”, каже Урошевић.

Вања Балабан, шеф контроле квалитета у “Новом Житопромету”, каже да се просјечан хектолитар пшенице износи око 79,5, док је влажност око 12 одсто. Семберски ратари ће, уколико наставе овим темпшом, у наредних неколико дана и обавити жетву пшенице. 

Семберија инфо