Осамнаесто традиционално паљење лила у Доњој Трнови: Светковина младости у Доњој Трнови :: Semberija INFO ::

 

Осамнаесто традиционално паљење лила у Доњој Трнови: Светковина младости у Доњој Трнови


Уочи крсне славе Цркве светог Петра и Павла у Доњој Трнови – Петровдана, уз присуство начелника општине Угљевик Василија Перића, народног посланика Милутина Тасовца, одборника и јавних радника, у овом напредном питомом подмајевичком селу организован је парастос погинулим борцима протеклог Одбрамбено – отаџбинског рата, као знак сјећања на храбре српске борце који су своје животе положили за Републику Српску и за свој родни крај.



 Након тога одржан је пригодан културно – умјетнички програм. Чланови Културно - умјетничког друштва Доња Трнова, пјесмом и игром, обрадовали су бројне посјетиоце традиционалне Осамнаесте манифестације паљења лила у Доњој Трнови.



Владо Глигоревић, секретар Мјесне заједнице Доња Трнова подсјетио је да је прије осамнаест година, на иницијативу Црквеног одбора и покојног Стојана Јовића покренута ова стветковина младости.

“Уочи сутрашњег Петровдана, крсне славе наше цркве, овдје се окупило 165 учесника са лилама. Обезбијеђене су и 53  награде, 45 новчаних И осам робних награда. Пригодна награда обезбијеђена је и за најбољу ученицу школе “Филип Вишњић” у Доњој Трнови, Јовану Јовановић”, истакао је Владо Глигоревић. 


 
Обичај код Срба да се за Петровдан на испред кућа и трговима пале лиле, које се праве од младе коре дивље трешње, задржао се тако до данашњих дана.
 
Сачувано је народно вјеровање да ће те буктиње, које обично носе дјеца, донијети здравље и благостање у сваком домаћинству.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић
​Фото - Б. Милошевић