Пројекат Заједнице различитих, али равноправних грађана: Кампања Равноправно-различити :: Semberija INFO ::

 

Пројекат Заједнице различитих, али равноправних грађана: Кампања Равноправно-различити


Заговарачка кампања ,,Равноправно-различити” се проводи у оквиру пројекта ,,Заједнице различитих, али равноправних грађана” који финансира Европска унија, а проводи Организација ампутираца УДАС у партнерству са Хелсиншким парламентом грађана Бања Лука и Удружењем грађана ,,Нешто Више”. 

Циљ пројекта је оснаживање организација цивилног друштва у Босни и Херцеговини како би постигли већи ниво њихове укључености у процесу европских интеграција, фокусирајући се на повећање социјалне укључености и недискриминацију особа са инвалидитетом.

Кампања ,,Равноправно-различити” адресира изазове у инклузији особа са инвалидитетом (ОСИ) и заговара за њихова побољшања са локалним заједницама и релевантним институцијама кроз активности у пет циљаних градова (Сарајево, Бањалука, Тузла, Бијељина и Требиње) и у Босни и Херцеговини. Кампања интегрира догађаје на подизању свијести о правима особа са инвалидитетом и заговарање за рјешавање специфичних изазова који се тичу инклузије ОСИ.

Циљеви кампање: 
▪ Утицај на грађане у циљу промјене перцепције о ОСИ и разумјевања потреба и изазова с којима се суочавају ОСИ
▪ Утицај на институције у циљу елиминације баријера и унапређења инклузије ОСИ 
▪ Даљи развој и профилирање мрежа особа са инвалидитетом које су успостављене у ранијој фази пројекта (Мрежа жена са инваидитетом и Мрежа преживјелих од мина) 

Кампања је почела са првим активностима у Бањалуци, а активности се настављају у Бијељини. У оквиру кампање у Граду Бијељина биће 14. јула у хотелу ,,Дрина’’ у периоду од 10 до 13  час биће одржан округли сто на тему ,,Сва лица приступачности ИИ’’ који има за циљ да ревидира напредак у области приступачности у граду Бијељина, те истог дана на Градском тргу, у периоду од 18 до 21 час јединствен догађај који има за циљ да упозна грађане са којим потешкоћама се сусрећу особе са инвалидитетом у свакодневном животу. У парку ће бити уприличени садржаји који ће бити конципирани на интеракцију са грађанима на начин да ће директно комуницирати изазове са којима се особе са инвалидитетом суочавају у свакодневном функционисању и јасно илустрирати чињеницу да ли су особама са инвалидитетом пружене исте могућности'', најављено је из Коалиције КОЛОСИ Бијељина.

​Семберија инфо