БИЈЕЉИНСКИ "ОРАО" И У ПАНДЕМИЈИ ОСВАЈА ТРЖИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ "ОРАО" И У ПАНДЕМИЈИ ОСВАЈА ТРЖИШТЕ


Пандемија није утицала на пословање бијељинске компаније "Орао", која се 77 година бави ремонтом турбомлазних мотора, производњом специјалних алата и резервних дијелова.

Поред раније уговорених послова у области намјенске и ваздухопловне индустрије, освајају и нова свјетска тржишта и нове ваздухопловне моторе. Скопљен је уговор са Министарством одбране Уједињених Арапских Емирата, а у току су и преговори са новим стратешким партнерима.

За стратешког партнера – Министарство одбране Србије тренутно се у погонима ''Орла'' обавља ремонт 12 ваздухопловних турбомлазних мотора.

Ово је један од најзначајнијих уговора који обезбјеђује стабилно пословање Компаније.

Захваљујући доброј техничкој опремљености и кадровској оспособљености, отварају им се и нова тржишта.

Уговорен је ремонт два турбомлазна мотора за Уједињене Aрапске Eмирате, а посао ће идуће године бити проширен.

- Тренутно радимо на добијању лиценце, дозвола од стране надлежних инститција БиХ, надамо се и радујемо се да ти мотори стигну чим прије у компанију како бисмо кренули да радимо - истакао је Младен Лемез, директор за економске послове компаније "Орао" а.д. Бијељина.

- Имамо све предуслове да успјешно завршимо и овај посао за Уједињене арапске емирате - додао је Милован Чабрило, технички директор.

А на тржишту Европске уније ова компанија промовише најмлађи сектор - галванско хемијске заштите у којем се обавља 25 различитих поступака.

Пандемија вируса корона дјелимично је утицала на послове у цивилном сектору, првенствено са канадском компанијом Прет енд Витни, али са ратним ваздухопловством Индије сарадња је стабилна.

До сада су "освојили" преко 4.000 различитих дијелова турбомлазних мотора, а ради се и на новим.

И даље раде на лиценци за ремонт хеликоптерских мотора за руску компанију "Ростек".

- Очекујемо помоћ и од стране Министарства одбране Србије које је изузетно заинтересовано за читаву ту причу тако да се надамо да ћемо у скоријој будућности доћи до нових лиценци који ће обезбиједити дугорочни опстанак фирме - навео је Лемез.

Сваки нови уговор сигурност је како за компанију, тако и за 352 радника, јер обезбјеђује редовне приходе за измирење репрограмираних и новоприспјелих обавеза. Фирма, кажу, има перспективу, па се труде да вишедеценијско радно искуство пренесу на млађе генерације.

- Задовољни смо редовношћу личних доходака којим у раније периоду нисмо били. Овај менаџмент се заиста потрудио - рекао је Драган Лондрош, предсједник Синдикалне организације.

Осим ремонта мотора, који доноси највећу зараду, предузеће пружа цивилне услуге - машинску обраду, балансирање, метализацију, верификацију мјерних инструмената. Труде се да изађу у сусрет свим купцима и задовоље све потребе.
 
(РТРС)