Градоначелник Петровић разговарао са члановима Савјета националних мањина БиХ: Бијељина улаже велике напоре за добробит националних мањина :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Петровић разговарао са члановима Савјета националних мањина БиХ: Бијељина улаже велике напоре за добробит националних мањина


Након разговора са представницима седамнаест националних мањина које живе у БиХ, упознали смо представнике Савјета националних мањина БиХ са досадашњим активностима на унапређењу сарадње са ромском и словачком националном мањином  које живи у Бијељини, изјавио је градоначелник Бијељине Љубиша Петровић након састанка у просторијама Градске управе.

“Уз заједнички интегрисани приступ ми смо и у градском буџету дефинисали посебну буџетску позицију за националне мањине. У оквиру стамбеног збрињавања ромске националне мањине, заједно са међународним партнерима, издвајали смо буџетска средства за ту намјену. И у наредном периоду учествоваћемо у реализацији сличних пројеката, јер је наш циљ да поштујемо основна људска права и да омогућимо равноправан третман за све грађане, како у области образовања, тако и у области изградње инфраструктуре, запошљавања и стамбеног збрњавања”, изјавио је градоначелник Петровић.



Андрија Сваток, предсједавајући Вијећа националних мањина у Парламентарној Скупштини БиХ, гдје представља Украјинце, каже да је ово редовна посјета Бијељини.
“Захвалио БиХ се на пријему. Упознали смо се са тренутним стањем у Бијељини. Видјели смо да овдје постоји добра воља да се ова проблематика унапређује и брже рјешава у наредном периоду”, изјавио је Сваток.

Неџад Јусић, члан Вијећа националних мањина при Парламентарној скупштини БиХ, гдје представља ромску националну мањину, истакао је да Бијељина улаже значајне напоре за добробит националних мањина, поготово за ромску националну мањину.
“С друге стране, Роми нису задовољни статусом који тренутно имају у БиХ. Увијек се може урадити више и због тога смо ми ту да унаприједимо стање и положај ромске националне мањине и других националних мањина у БиХ. Програм Европске уније подразумијева јачање капацитета ромске заједнице и повећану сарадњу са локалном администрацијом. Циљ је да заједнички креирамо одређене политике и активности, а све за добробит ромске заједнице. У наредне четири године желимо да остваримо добру сарадњу са локалном заједницом, да ојачамо младе Роме и Ромкиње који ће бити лидери у локалној заједници и сарадници са Градском управом на рјешавању бројних проблема. Заједно ћемо утврђивати потребе и приоритете које треба рјешавати. Према мојим досадашњим сазнањима, образовање је кључни проблем Рома у БиХ”, истакао је Јусић, нагласивши дас у се многи Роми добро снашли у дијаспори и они могу бити спона за будућу сарадњу.

Тихомир Кнешчек, члан Вијећа националних мањина БиХ, представник италијанске националне мањине, упознао је присутне са пројектом “Слушај мањинске језике” који се реализује средствима Савјета Европе и Европске Уније, а циљ је реализација радио – емисија на језицима националних мањина и организовање фестивала на којем је приказано осам филмова на језицима националних мањина.

Семберија инфо - Љ. Љубојевић