БОГАТ РОД ПОВРЋА НА СЕМБЕРСКИМ ПОЉИМА :: Semberija INFO ::

 

БОГАТ РОД ПОВРЋА НА СЕМБЕРСКИМ ПОЉИМА


Суша није умањила род поврћа на семберским пољима. Повртари имају системе за наводњавање, залијевали су усјеве и остварили богат род.

Довољно квалитетне сировине биће и за прерађиваче који своју производњу базирају на домаћој сировини, па ће и ове године испунити план производње.

Кампања прераде је почела. Фабрике ових дана преузимају парадајз и паприку.

Комплетну производњу паприке и парадајза Драган Живановић предаје у фабрику. Каже, добра сарадња са прерађивачима је пола урађеног посла. Не губи се вријеме на пијаци док се чекају накупци, поврће не треба паковати у врећице или гајбе што поскупљује производњу.

- До сада сам предао око 100 тона, а очекујем још толико да предам. И камо среће да могу сву производњу коју имам да знам за кога радим и по којој цијени, мислим да би то већина произвођача вољела - каже Живановић.

У сезони на пијаци је велика понуда и продаја је тешка, поврће често дају у бесцијење. За Драгомира Стевановића уговорена производња за индустрију је сигурност, зато укупан род поврћа предаје у фабрику Сава - Семберија.

- То је врло важно за нас, јер на пијаци не би могли урадити нешто много јер то је од данас до сутра понуда и потражња, овако је сигурније пуно - навео је Стевановић.

Сарадња са фабриком Сава, која је најстарији прерађивач на овом простору, традиција је у многим семберским породицама. Сава ове године планира прерадити 10 хиљада тона сировине.

- Имамо негдје око 450 коопераната који имају потписане уговоре с нама, али и они који немају потписане уговоре, све оно што довезу у Пољопривредну индустрију Сава, ми преузмемо и прерађујемо - истакао је Стево Филиповић, директор "Сава Семберија".

Добар однос са кооперантима и редовне исплате, обезбјеђују фабрици довољне количине домаће сировине.
На овај начин фабрика смањује трошкове производње и подиже конкурентност.

А произвођачи обезбјеђују сигуран пласман и подстицај ресорног министарства за произведено поврће.

(РТРС)