БИЈЕЉИНСКИ "ЕЛВАКО МЕТПРО" ОСВАЈА ЊЕМАЧКО ТРЖИШТЕ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНСКИ "ЕЛВАКО МЕТПРО" ОСВАЈА ЊЕМАЧКО ТРЖИШТЕ


Компанија "Елвако метпро" из Бијељине до краја јула требало би да за њемачко тржиште произведе макету авиона "Ербас 350" у природној величини, која ће бити кориштена за тренинг њемачких ватрогасаца на аеродрому у Дизелдорфу.
 
"Елвако метпро" ће произвести све дијелове за ту макету који ће камионима бити транспортован у њемачки град Бремен, гдје ће авион бити монтиран, а вриједност посла је око 550.000 евра.
 
"То није авион који ће летјети, он ће бити на земљи и служиће за обуку ватрогасаца, симулације пожара и слично. Све је челична конструкција, наша је монтажа трупа, крила и осталих дијелова, а друга њемачка компанија ће радити инсталацију и остало што иде у авион", рекао је Срни генерални менаџер компаније Зоран Ристић.
 
Он је навео да ће авион монтирати у компанији "ФХФ" из Бремена, њиховом пословном партнеру. "То ће бити нека прва инспекција прије него што се завршно монтира на аеродрому у Дизелдорфу, гдје ми нећемо учествовати", рекао је Ристић.
 
Он је навео да је "Ербас 350" један од највећих авиона на свијету, дуг око 40 метара, пресјек трупа је око шест метара, а распон крила око 50 метара.
 
"Уколико овај посао завршимо како треба, испоштујемо рокове, постоји могућност да радимо и више авиона, и то неће можда бити Ербас 350, него можда неки мањи, али иде се у том правцу да са тим њемачким партнером освојимо и то тржиште", рекао је Ристић.
 
Према његовим ријечима, осим израде модела овог авиона, компанија "Елвако метпро" тренутно поизводи и модуларне контејнере за њемачког купца. То су вишенамјенски контејнери који се могу користити као санитарне јединице, као стамбене јединице и слично и за ову годину планирано је да се направи 200 таквих контејнера, а укупна вриједност посла је око 700.000 евра.
 
Ристић каже да се у компанији надају да ће и тај посао успјешно завршити и да ће кооперација са њемачким партнером бити настављена и сљедеће године.
 
Он је навео да је у фази верификације раније договорени и потписани посао производње контејнера за транспорт робе, чији ће крајњи корисник бити њемачки ДХЛ.
 
"То је мало дужи и захтјевнији процес и ми се надамо да ће верификација бити завршена до краја августа и да кренемо у серијску производњу. И то је посао за наредних пет година", рекао је Ристић.
 
Он је подсјетио да је ту ријеч о контејнерима чија је једина намјена транспорт робе, да се мало разликују од стандардних исо контејнера који се могу видјети, рецимо, на бродовима, јер су шири од стандардних, а тако су конципирани да могу ићи и на жељезнички и на друмски транспорт, али не и на бродски јер се не могу слагати један на други.
 
Компанија "Елвако метпро" тренутно запошљава 73 радника, а у процесу запослења је још најмање 50 људи.
 
Коментаришући тренд одласка радне снаге у иностранство, у "Елвако метпро" компанији кажу да немају то искуство, те да су у овој години чак запослили четворо-петоро људи који су радили широм Европе, по терену гдје су их слале словеначке фирме, али су се вратили из иностранства и почели да раде за њих.
 
"Мада што се самог домаћег тржишта радне снаге тиче, морам рећи да је тешко наћи одговарајуће раднике са квалификацијом и радним искуством. Пошто смо фирма која се окреће европском тржишту, углавном сарађујемо са Њемачком и земљама ЕУ, наши пословни партнери су много захтјевнији у погледу сертификата и осталог. Конкретан примјер су рецимо вариоци. Да би са њемачким компанијама склопили било каква уговор, морали смо све наше вариоце да тестирамо на интернационалне сертификате, јер је то био један од предуслова", рекао је он.
 
Ристић је навео да је и фабрика тренутно у фази сертификације за Исо стандард 10-90, један од стандарда за заваривање.
 
На питање како види перспективу пословања у Српској и БиХ и да ли је наша радна снага дорасла захтјевном европском тржишту, Ристић сматра да су шанске веома велике.
 
"Много тога треба урадити и промијенити, али треба покушати освајати та тржишта Западне Европе јер зашто дозволити да наши људи одлазе и тамо раде, зашто ми не бисмо радили услужно за њих овдје. А, реално мислим да постоје шансе, не видим да нисмо дорасли тим задацима", рекао је Ристић.
 
Он је додао да је инфрастуктура коју су затекли у Елваку била довољна за неки почетак рада компаније, али да је већина машина и алата прилично стара и да је сама технологија производње застарјела. "Један од највећих изазова за нас биће да се та технологија обнови. Јер без обнављања технологије, без обзира колико ми, условно речено имамо јефтину радну снагу, нећемо бити конкурентни на тржишту", каже Ристић.
 
Према његовим ријечима, од 73 запослена већина су радници који су и раније радили у Елваку у производњи, док су у администрацији новозапослени.
 
"Има и потешкоћа, али људи су вољни да раде. Сви ми би требало да схватимо да не радимо само за фирму него да будемо одговорни и кажемо да зарађујемо за себе, а самим тим и за фирму. Јер тим односом фирма може и просперитати, другачије не може", каже Ристић.
 
Он је навео да странци немају предрасуда о пословању са Српском и БиХ јер не познају наш систем пословања, наводећи да га није ни он познавао док се није вратио из иностранства.
 
"Рецимо само за један ПДВ број у Бечу би ми требао један дан, док смо овдје на тај број чекали два мјесеца. То мало отежава ситуацију. Али, рецимо, позитивно је што имају међутрговински споразуми БиХ и ЕУ који би тебало да олакшају увоз и извоз робе и то функционише, али ипак је оптерећено са великом администрацијом, папирологијом што одузима много времена", истакао је Ристић.
 
Зоран Ристић се послије 25 година живота и рада у иностранству вратио у Републику Српску како би водио пословање "Елвако метпро" компаније чији је власник Славенко Ристић, већински власник веома успјешне ТРБ компаније из Братунца.
 
"Са ТРБ сарађујемо, уско смо повезани и све што њима треба ту смо, што нама треба они су ту, и заиста функционишемо као једна породица, мада је ријеч, што се посла тиче, о двије одвојене компаније које се баве различитом индустријом", каже Ристић, који је на челу компаније од новембра прошле године.
 
Производња у овој компанији тренутно је организована у једној смјени, али ускоро планирају да уведу и другу смјену да би испоштовали рокове.
 
Радник Зоран Стевановић, цнц програмер и оператер, који је 14 година радио у "Елваку" и наставио је на истим пословима у "Елвако метпро", каже да је веома задовољан послом и условима рада.
 
"Боље ми је него у `Елваку` десет пута. Ово је млада компанија, добри су људи, поштени према радницима и плате су редовне и добре", каже Стевановић.
 
И Саво Томић у "Елвако метпро" компанији наставио је континуитет рада из ранијег "Елвака".
 
"Одлично је, имамо све услове за рад, добар производни програм, ради се све за извоз, плате су на вријеме, тачно по уговору, радно вријеме је осам сати као и у `Елваку` раније, само се сада тражи већи квалитет, коректан квалитетан и прецизан рад", каже Томић.
 
Срна