ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: КОРИСТИ СРЦЕ ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА БИЈЕЉИНА: КОРИСТИ СРЦЕ ЗА ПОВЕЗИВАЊЕ


Поводом Свјетског дана срца, Дом здравља Бијељина, организоваоје превентивне прегледе грађана, на пункту испред Трговинског центра „Емпориум“. Овогодишњи Свјетски дан срца, обиљежава се под слоганом „Користи срце за повезивање“. Иначе, Свјетски дан срца се обиљежава од 2000. године са циљем информисања људи широм свијета о значају акција које појединци могу предузети ради превенције и контроле кардиоваскуларних болести. Одговорна сестра Одјељења промоција здравља Дома здравља Сандра Милошевић истакла је за портал Семберија инфо да је превенција изузетно важна, као и едукација становништва.

-Кардиоваскуларне болести су највећи убица свијета, а међу бројним узроцима су конзумирање дувана и алкохола, изостанак физичке активности, висок крвни притисак, гојазност и тд. Постоји начин да здравље сачувамо, а основно је да се потрудимо да имамо здрав начин живота. То подразумијева правилну физичку активност, правилну исхрану, превентивне прегледе и сл.“, рекла је Милошевићева. Она је нагласила да је Дом здравља, на челу са директором примаријус др Данијелом Ђукин, од марта отворио ново Одјељење за промоцију здравља и превенцију болести.
-Први смо, не само у РС него и у региону који су отворили овакво одјељење, а оно што радимо је да позивамо наше хроничне болеснике на бесплатне прегледе који укључују мјерење крвног притиска, шећера у крви, холестерола и др., а све са циљем превентивног дјеловања и адекватном лијечења. Поред њих, Одјељење је доступно и осталим регистрованим грађанима, јер наш циљ је да превентивно дјелујемо и на вријеме откријемо евентуално обољење, како би се болест контролисала и очувало здравље становништва“, рекла је Милошевићева за портал Семберија инфо.
Специјалиста породичне медицине др Сања Јовић рекла је да су од првих 49 прегледаних грађана, пет је новооткривених дијабетичара и четири новооткривене хипертензије.

-Дом здравља, кроз превентивне прегледе, конитинуирано прати грађане и врло је значајно рећи да је акценат у примарној здравственој заштити на превецији, како би се пацијенти са повишеним факторима ризика благовремено открили и како би се спријечиле евентуалне компликације“, рекла је др Јовић.

Semberija info