Бијељина: За зеленији град :: Semberija INFO ::

 

Бијељина: За зеленији град


Одборник Републичке странке Српске у Скупштини града Бијељина Данијел Перић и представници Еколошког удружења „Еко-пут“, Планинарског еколошког удружења „Мајевица“, Удружења родитеља и наставника „Бон Сан“, Еколошког удружења „Ада“ и Удружења грађана ПЕЗ „Ренесанса“ поднијеће захтјев Одјељењу за стамбено-комуналне послове да се заштите стабла старија од 50 година, као и да буде појачано озелењавање јавних површина, одлучено је на данашњем састанку.


 
Циљ захтјева који су припремили је да се не понављају грешке у урбанистичком планирању из претходних година, те да Одјељење има рок од седам дана да им одговори.
 
- Донијели смо два важна приједлога – да се изврши попис свих стабала засађених на јавним површинама и улицама старијих од 50 година, да се ограде и обиљеже плочицама како би била заштићена од даље сјече и уништавања, те да се изврши садња квалитетног дрвећа попут платана, липа, кестена, поред путева, обилазница и свуда гдје је то могуће'', поручио је Перић.
 
Он је додао да ће заједно са удружењима са којима је одржао састанак тражити од Одјељења за стамбено-комуналне послове одобрење да у јесењем периоду буду засађене нове саднице у градском парку, када ће позвати и друге грађане да се укључе у акцију.
 
Предсједница Еколошког удружења „Еко-пут“ Снежана Јагодић Вујић истакла је да су се представници удружења сагласили да у наредном периоду покрену иницијативу да Град одреди локацију за нови парк у Бијељини.
 
-  У условима климатских промјена, глобалног загађења ваздуха, различитих пандемија, важно је да се одупремо наглој и неконтролисаној урбанизацији, да спријечимо бјесомучно уништавање градског зеленила и дрвореда и да коначно почнемо да размишљамо о томе шта остављамо будућим генерацијама'', нагласила је Вујићева.


​Семберија инфо