ПРВИ ФОРУМ ОБРАЗОВАЊА “БИЈЕЉИНА 2021” :: Semberija INFO ::

 

ПРВИ ФОРУМ ОБРАЗОВАЊА “БИЈЕЉИНА 2021”


Млади на прагу пословног свијета

У сали Владичанског дома Епархије зворничко тузланске у Бијељини данас је одржан Први форум образовања ,,Бијељина 2021”.

 Професор др Срђан Лалић, проректор за људске и материјалне ресурсе Универзитета у Источном Сарајеву, учесник на Ерасмусовим пројектима овог универзитета, истакао је да Први форум образовања “Бијељина 2021” обједињује четири  Еразмусова пројекта које подржава ЕУ, а то је дуално образовање, студиј кратких циклуса, мрежа европских предузетника и Ерасмус + пројекат  СУЦЦЕСС, који подразумијева повезивање универзитета и индустрије унапређењем образовног система  у правцу предузетништва, стварањем нових прилика за посао и преношењем практичног знања у образовне институције.

-Сва четири пројекта  подразумијевају унапређење наставног процеса и квалитета живота студената. Ми кроз ове пројекте примјењујемо и уводимо нови циклус студирања на нашим просторима. До сада смо студирање организовали на факултетима и у учионицама. Веза са практичним пословима била је само путем студентске праксе. Већ од наредне сљедеће школске године један број студената ће наставу похађати на Универзитету, док ће један број њих наставу похађати у компанијама. Посебно нас радује што су предузећа у окружењу заинтересована за овакав вид студирања. Њихов интерес је да се чује и препозна ,,глас” тржишта рада и на основу тога ми ћемо на универзитетима креирати студијске програме”, истакао је професор Лалић, нагласивши да ће  на тај начин и студенти, по завршетку студија, бити у прилици да се активно укључују у пословне и производне процесе у предузећима.
Професор др Златко Максимовић, директор Болнице ,,Свети врачеви” изјавио је да за њега представља посебно задовољство  што је један од организатора Првог форума образовања у Бијељини.

-Бијељинска болница пуно улаже у знање и образовање. Једна од првих мојих активности у прошлој години било је потписивање протокола о сарадњи са медицинским факултетима у Фочи и Бањалуци. Тако ћемо наставити и у наредном периоду. Знање је инвестиција која се увијек исплати. У бијељинској болници имамо 180 доктора, око стотину специјалиста, двадесет субспецијалиста. У болници је ангажовано осамнаест универзитетских професора, а ради и око 300 медицинских сестара. Све је то претпоставка за квалитетан рад и постизање успјеха у раду”, истакао је доктор Максимовић.



 Професор доктор  Весна Петровић, декан Факултета пословне економије Бијељина истакла је да овакви пословни  форуми помажу развијању сарадње са представницима академске заједнице  из бројних европских држава.
-На овај начин увезујемо сва четири Еразмусова програма. Циљ је да факултете повежемо с привредом, са локалним и републичким институцијама власти. Најважније је да наши студенти након завршетка студија што прије пронађу посао. Уколико произведемо квалитетне кадрове, они ће брже пронаћи посао и биће им отворен пут ка запослењу”, истакла је професор др Весна Петровић.

О значају сарадње између факултета западног Балкана и земаља Европске уније говорили су и професори из Аустрије и Њемачке, Хаген Хоцхиннер и Габријела Шафер, пренијевши бијељинским студентима искуства око увођења програма дуалног образовања у овим европским земљама.

 С обзиром да је ЈЗУ Болница „Свети врачеви“ Бијељина један од домаћина Првог Форума образовања Бијељина 2021, који организује са Факултетом пословне економије Бијељина, Универзитетом у Источном Сарајеву, предузећем Елвако МетПро д.о.о. Бијељина тим поводом ће у Болници бити одржана паралелна секција на којој ће учешће узети представници међународних институција за високо образовање из Аустрије, Њемачке, Канаде, Пољске, Србије, Црна Горе, ректори универзитета у Републици Српској и Федерацији БиХ, те представници надлежних министарстава, привредних комора и привредних субјеката.

-Овај догађај, међународног карактера, значајан је за унапређење стања у високом образовању у Републици Српској и Федерацији БиХ’’, потврђено је за Семберија инфо из бијељинске болнице. 

Семберија инфо