У ПОРАСТУ БРОЈ КОРИСНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ :: Semberija INFO ::

 

У ПОРАСТУ БРОЈ КОРИСНИКА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ


У Бијељини је данас одржана VI годишња Конференција социјалног рада под називом „Унапређење социјалног рада кроз развој теорија, метода и техника рада“. Конференцију је организовао Савез удружења стручних радника социјалне дјелатности из Републике Српске у сарадњи са сличним струковним удружењима из Федерације БиХ и Брчко дистрикта БиХ, а подршку су пружили UNICEF БиХ, OSCE и Save the Childen“.
На конференцији је учествовало више од 150 учесника из БиХ и земаља окружења који су, кроз размјену искустава, дали допринос унапређењу система социјалне заштите у својим земљама.

Директор бијељинског Центра за социјални рад, Милорад Софренић је рекао да је број корисника социјалне помоћи на подручју града Бијељина у сталном расту. Прије четири године овај Центар је имао око 5.500 корисника а 2020. године 9.155 корисника. У првом случају, 2017. године је за потребе социјалне заштите издвојено 5,2 милиона КМ а 2020. године 8,5 милиона уз тренд повећања, и броја корисника социјалне заштите и средстава која се издвајају за ту намјену.

-На овим нашим просторима, већ деценијама је социјални радник колатерална штета. Да би јадан члан друштва могао успјешно задовољавати своје потребе неопходно је да квалитетно функционишу сви друштвени системи као што је школство, правосуђе, полиција и други. Међутим, свједоци смо да бројне од ових институција најлакше рјешавају неки проблем тако што га прослиједе на бригу социјалним радницима. У нашем послу постоје стандарди који нам дефинишу шта и како да радимо. Социјални радници морају имати високу стручну спрему и да се непрестано, као и ми данас овдје у Бијељини едукују. Захваљујући томе, социјални радници ће бити у стању да испуне свој дио посла и друштвене одговорности према све већем броју корисника социјалне заштите“, рекла је Ружица Јелисавац, представник Републичког завода за социјалну заштиту из Београда и предсједница Асоцијације социјалних радника Србије. Она је подсјетила на још једну актуелну специфичност система социјалне заштите и у Србији и у околним земљама. Наиме, док се број корисника социјалне заштите повећава пропорционално се смањује број социјалних радника.

-Морамо правилно схватити систем социјалне заштите. Погрешно је увјерење да се систем социјалне заштите базира на различитим формама новчане односно материјалне помоћи. У систему социјалне заштите је много израженија проблематика која се тиче породице, породично-правних односа, насиља у породици, малољетничке деликвенције, наркоманије“, рекао је Срђан Баралић, директор Управног одбора Савеза удружења стручних радника социјалне дјелатности Републике Српске. Он је истакао да ће учесници данашње Конференције, кроз размјену искустава, покушати да укажу на надостатке метода које се примјењују у социјалној заштити и у том правцу понудити адекватна рјешења.