УТИЦАЈ КОРОНЕ НА ЛИЈЕЧЕЊЕ ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ :: Semberija INFO ::

 

УТИЦАЈ КОРОНЕ НА ЛИЈЕЧЕЊЕ ОБОЉЕЛИХ ОД КАРЦИНОМА ДОЈКЕ


Поводом октобра, међународног мјесеца борбе против карцинома дојке,Удружење жена обољелих од карцинома дојке ,,Геа“ организовало је предавање на тему ,,Утицај короне на лијечење обољелих од карцинома дојке“. Предавање је одржано у Народној библиотеци ,,Филип Вишњић“, а предавачи су били онколог Биљана Марјановић, спец. гинекологије Ивана Миловановић, гинеколог Бојан Стевић и радиолог Саша Ђурић.
 
На предавању је био и директор Опште болнице,,Свети врачеви“ Златко Максимовић који каже да су доктори бијељинске болнице увијек на располагању да учине што више, како чланицама Удружењу ,,Геа“, тако и свим другим женама, у спречавању и лијечењу карцинома дојке.
 
-Могу рећи да су предузете све мјере да онколошки пацијенти за вријеме пандемије корона вируса не настрадају више него остали пацијенти, да су све мјере предузете и да смо се добро снашли у новонасталој ситуацији, рекао је Максимовић.
 
Биљана Марјановић, онколог у бијељинској болници и шеф Одсјека за онкологију је истакла да је у посљедњих десетак година постигнут значајан напредак у исходу лијечења одређених подтипова карцинома дојке, те да је врло важно и то да је сада доступна и већина најзначајнијих лијекова као и дијагностичких поступака.
 


-Ранооткривени карцином дојке је сигурно изљечив, а на располагању су и многе линије терапије које обезбјеђују дуже преживљавање и квалитетан живот чак и код метастаских болести, односно смањење ризика повратка болести у будућности, истиче Биљана Марјанович подсјетивши да је до прије десетак година, кад би им дошла жена која има HER2 позитивни тип карцинома дојке нису знали шта да раде. Данас имају лијек који блокира HER2 рецепторе, а у новије вријеме имају и други лијек, те је могућа дуална блокада тих рецептора, тако да је сада готово сто одстотно изљечење некада врло агресивног карцинома.
 
Бојан Стевић, начелник Гинекологије у Дому здравља Бијељина, указује да је и поред свих превенција карцином дојке болест број један кад је ријеч о карциномима за женску популацију.
 
-Што се тиче дијагностичких процедура, све више освајају дијагностике раног откривања карцинома дојке. Најновији на том пољу јесте генетски тест, а служи за откривање синдрома наследних карцинома, односно уколико имамо позитивну породичну анамнезу, на основу тог једноставног теста може се установити повећани ризик те особе на наследни карцином дојке, наводи Стевић.
 
Ђуја Пејић, предсједница удружења ,,Геа“, оцјењује да је ситуација у Бијељини прилично добра када је у питању лијечење обољелих од карцинома дојке у вријеме пандемије корона вируса.
 
-Ситуација је прилично добра и наже жене су задовољне. Стизале су и стижу на вријеме да оду на контролне прегледе, а и на снимања. Ситуација је за сада под контролом и ми желимо да то и јавност чује, рекла је Ђуја Пејић.

Семберија инфо