ХИБРИДИ ПРИЛАГОЂЕНИ КЛИМАТСКИМ ПРОМЈЕНАМА :: Semberija INFO ::

 

ХИБРИДИ ПРИЛАГОЂЕНИ КЛИМАТСКИМ ПРОМЈЕНАМА


Упротеклој деценији све више се суочаваму са појавом глобалних климатских промјена. Из године у годину, све је више изражена варијабилност климе, тако да се суочавамо са екстремно сушним или са екстремно влажним годинама, каже за Семберија инфо доктор Ивица Ђаловић, виши стручни сарадник у Институту за ратарство и повртарство Нови Сад, како напомиње, у институту од националног значаја за Републику Србију.
 
Доктор Ђаловић истиче да су у протеклих десетак година само двије или три године биле повољне или мање повољне за узгој житарица, док је већина била у класи сушних година.

-Сходно томе, у Институту за ратарство и повртарство стварамо хибриде високог генетичког потенцијала родности и изражене стабилности за различите агроеколошке услове производње. Ми из године у годину стварамо хибриде врхунске генетике, различитих ФАО група зрења, прилагођених за наше агроеколошке услове и за наше фармере. Институт за ратарство и повртарство Нови Сад на овогодишњем Међународном сајму пољопривреде у Бијељини традиционално је присутан са својим програмом, не само када су у питању хибриди кукуруза, већ и са другим биљним врстама, стрним житима, сојом и сунцокретом”.

Од хибрида, створених у Институту за ратарство и повртарство Нови Сад, у Бијељини су представљене различите групе зрења, од ФАО групе зрења 200, па до ФАО групе зрења 700.

-Имамо хибриде ране и хибриде пуне вегетације. Из лепезе новосадских хибрида наша препорука за ове агроеколошке услове производње јесу хибриди из ФАО групе зрења 300, НС 3022 и НС 3023, као и из ФАО групе зрења 400, хибрид НС 4000, хибрид веома добрих особина, веома добре стабилности, повољан и за скромније услове производње. Као такав, са високим генетичким потенцијалом, може задовољити потребе пољопривредних произвођача. Ту су и хибриди из ФАО групе зрења 500 и 600, из ФАО групе 500 то је хибрид НС 5010, махом намијењен за производњу силаже, или хибрид НС 5051, који је изузетно толерантан на сушу, високог генетског потенцијала родности, толерантан према економски најзначајнијим болестима”.

Од хибрида из ФАО групе зрења 600, доктор Ђаловић истиче сљедеће хибриде, добро познат хибрид НС 6040, НС 6010, НС 6030, НС 6140 и хибриде пуне вегетације, са више од 150 дана, када је у питању дужина вегетације, махом намијењене за производњу силаже, НС 7070 и НС 7020.

-Инситут за ратарство и повртарство је први у овом дијелу Европе сворио и хибриде толерантне према појединим групама хербицида. То нису генетички модификовани хибриди, већ су то хибриди који су настали класичним, конвенционалним методама оплемењивања. У понуди имамо два таква хибрида, НС 5041 ултра и НС 6040 ултра. Имамо, дакле, једну модерну селекцију хибрида који су прилагођени за наше фармере и који су прилагођени све израженијим измијењенама спољашње средине и све учесталијим климатским промјенама”, каже за портал Семберија инфо доктор Ивица Ђаловић.

Семберија инфо