Прикуљено 100 доза крви у хуманитарној акцији поводом славе Угљевика :: Semberija INFO ::

 

Прикуљено 100 доза крви у хуманитарној акцији поводом славе Угљевика


У акцији добровољних давалаца крви у Угљевику, која је организована поводом општинске крсне славе - Свете Петке Параскве, прикупљено је 100 доза ове драгоцјене течности.

Организатор ове акције, која је окупила више од 100 добровољних давалаца крви из Републике Српске је Добровољно друштво давалаца крви /ДДДК/ "Рудар", а генерални покровитељ је општина Угљевик

Предсједник ДДДК "Рудар" Милан Марковић рекао је да је ова акција традиционална

"Прикупљену крв дарујемо Заводу за трансфузију крви у Бијељини, а они је просљеђују тамо гдје је потребно. Учествујемо у свим акцијама које се организују широм Републике Српске и Србије", рекао је Марковић

Он је подсјетио да је ДДДК "Рудар" основан 1984. године, да је свој рад обновио 1996. године, те да данас броји преко 1.000 чланова.

"Са нама су данас у Угљевику и пријатељска друштва из Србије и Црне Горе али они данас не дају крв рад, јер нам је одобрено да прикупимо до 120 доза", навео је Марковић.



Давоце крви посјетио је и поздравио начелник Угљевика Василије Перић који је истакао да је ДДДК “Рудар” у овом крају и цјелокупној регији најорганизованије друштво добровољних даваоца крви.

“Увијек смо нашу крсну славу започињали хуманитарним активностима, а важно је да се, посебно у овим временима, покаже хуманост и сигурно је да овакво ангажовање нашег друштва добровољних даваоца крви значи пуно за све наше грађане, како за грађане Угљевика а тако и оне широм Републике Српске а и наше матице Србије”, рекао је Перић.

Он је изразио захвалност руководству ДДДК “Рудар” и свим даваоцима, али и свима онима који подржавају њихов рад и пожелио да и у будућем периоду наставе тако добро да раде.

Љекар Далиборка Тришић из Завода за трансфузију крви Бијељина истакла је одличну сарадњу са ДДДК "Рудар" из Угљевика.

"Крв мора да чека пацијента, а не пацијент крв и зато је важно располагати довољним количинама свих крвних група које прикупљамо на овај начин кроз хуманитарне акције", рекла је Тришићева.


​За Семберија инфо - Младен Василић