САНДРА МИЛОШЕВИЋ: ХРАНА ЈЕ БИТНА У КОНТРОЛИ ШЕЋЕРА У КРВИ :: Semberija INFO ::

 

САНДРА МИЛОШЕВИЋ: ХРАНА ЈЕ БИТНА У КОНТРОЛИ ШЕЋЕРА У КРВИ


У продавници здраве хране ,,Шпајз“, која се у нашем граду, у непосредној близини Водоторња и Зелене пијаце, налази нешто дуже од годину дана, данас је  организована бесплатна контрола нивоа шећера у крви.
 
Ову превентивну контролу, која је одржана у времену од 10 до 12 часова, грађанима је  обавила Сандра Милошевић,  предсједница Удружења ,,Диабета“ Бијељина.
 
Дијабетес ( дијабетес мелитус) један је од најчешћих здравствених стања с којима се сусрећу милиони људи широм свијета. Познат под именом шећерна болест, дијабетес је метаболички поремећај код ког постоји хронична хипергликемија- висок ниво шећера у крви.

 
-Постоји више врста дијабетеса, а главни су: дијабетес типа 1, дијабетес типа 2 и гесталијски дијабетес. Дијабетес типа 1 резултат је немогућности панкреаса да произведе довољно инзулина, а јавља се током дјетињства, пубертета и у раној младости. Дијабетес типа 2 је најчешћи облик дијабетеса који почиње резистенцијом на инзулин- стањем у ком станице не реагују правилно на овај хормон. Како болест напредује, може се развити и недостатак инзулина. Јавља се код одраслих након 40. године, али све више и код млађе популације. Примарни узрок је гојазност, наследне склоности, недовољна физичка активности, стрес и неправилна исхрана. Гестацијски дијабетес трећи је главни облик који се јавља у шестом мјесецу трудноће, али се може повући након порођаја. Он понекад може да доведе до појаве дијабетеса тича 1 и типа 2, појашњава Сандра Милошевић апелујући да се редовно врше превентивни прегледи, јер тако се на вријеме може открити болест и преузети контрола.
 
Како наводи, рани симптоми дијабетеса су повећана жеђ и сува уста, учестало и обилно мокрење, велика глад, сладак укус у устима, необјашњиво повећање или губитак килограма, а узнапредовани симптоми су умор и недостатак енергије, главобоља, раздражљивост, замагљен вид, ране и огреботине споро зарастају, честе инфекције, те сувоћа и свраб коже.
 
-Основни циљ је да ниво шећера у крви буде добро контролисан, а такође је важно јести намирнице које, поред тога што регулишу шећер, помажу у спречавању других здравствених компликација дијабетеса- болести срца, проблема с очима и других стања“, истиче Сандра Милошевић.
 
Оно што једете и када једете може да утиче на ниво шешера у крви. Зато  савјети у вези са прехраном, поред савјета љекара, могу помоћи да се ниво шећера у крви задржи под контролом.
 
-Редовна контрола шећера у крви је најбоља ствар коју можете да урадите за себе уколико вам је дијагностикован дијабетес или имате сумњу да од њега болујете“,  указује Сандра Милошевић.
 
Власник продавнице здраве хране ,,Шпајз“ Драгослав Перић заљубљеник је у здраву храну и активан начин живота. Прошле године, у септембру, отворио је ,,Шпајз“ и тако реализовао идеју да побољша понуду здраве хране у нашем граду.
 
-Већ је јако пуно наших суграђана едуковано о здравој храни, о намирницама и додацима исхрани које могу да користе како би допринијели очувању свог здравља. Здрава храна постаје  љубав све већем броју људи, а за њу су опредијељени и користе је и алегричари, дијабетичари и тежи болесници“,  истиче Перић додавши да како се шири свијест о важности уравнотежене исхране, све више људи се одлучује за набављање искључиво намирница природног или органског поријекла.
 
Semberija info