Необичне опомене пред утужење из “Електро – Бијељине” :: Semberija INFO ::

 

Необичне опомене пред утужење из “Електро – Бијељине”


Ових дана купци електричне енергије са подручја ЗЕДП “Електро – Бијељина” добили су необичне опомене пред утужење због неизмирених дуговања по основу раније утрошене еенргије. На унапријед припремљеним уплатницама налазе се минимални износи од једног, пет, девет, десет или више пфенига и КМ.



У Опомени пред утужење наведено је да се дуговање у цјелости мора измирити у року од осам (8) дана, у противном, услиједиће покретање поступка пред надлежним судовима ради принудне наплате. Наравно, наводи се у Опомени пред утужење, у том случају дуг од ПЕТ  или више пфенига биће увећан за трошкове судског поступка. Из бијељинске “Електро – дистрибуције” нуде и соломонско рјешење, да се дуг измири у више једнаких мјесечних рата. Та могућност се нуди дужницима који дугују 500, 1000 и више КМ.

Након што смо Управи “Електро – Бијељине” упутили допис у којем смо затражили објашњење за новонасталу ситуацију, од Слободана Ђаламића, стручног сарадника за комуникацију, добили смо сљедећи одговор:

 “Преласком на снабдијевање електричном енергијом од стране Дирекције за јавно снабдијевање крајњих купаца из категорије "Домаћинства" и крајњих купаца тзв. "Малих купаца", 01.04.2021. године, нашем Предузећу су остала неизмирена дуговања ових купаца по основу испоручене електричне енергије, која су почетком октобра достигла износ од седам милиона КМ. Имајући у виду да је од преласка наведених купаца код Дирекције за јавно снабдијевање протекло шест мјесеци, а да ова потраживања нису наплаћена, односно да се иста увећавају обрачуном затезних камата, наше Предузеће је било принуђено да покрене једну ширу акцију слања опомена пред утужење свим крајњим купцима на чијим се картицама текуће потрошње у том тренутку налазило неизмирено дуговање. Овим опоменама су обухваћени и крајњи купци из категорије "Остала потрошња" који су у септембру 2019. године прешли на снабдијевање електричном енергијом код Дирекције за тржишно снабдијевање, а до октобра ове године нису измирили своја дуговања према нашем Предузећу, која нису занемарива. 
 
Опомене које су путем предузећа "Поште Српске" уручене овим купцима су креиране из аналитичке базе Предузећа, без појединачне анализе дуговања по мјерним мјестима, односно категоријама крајњих купаца. Дуговања која су предмет опомена се крећу од 0,01 КМ па све до неколико стотина хиљада КМ, јер сви ови износи чине укупну суму потраживања од крајњих купаца по основу испоручене, а неплаћене електричне енергије. Наравно да смо свјесни чињенице да утужење потраживања која износе 0,01 КМ или слично није и не може бити економски оправдано. Међутим, наша је обавеза да чак и ова потраживања покушамо наплатити, јер би свјесно занемаривање ових износа, односно одустајање од њихове наплате значило одустајање од финансијских прихода на које наше Предузеће полаже законско право. 
 
Према подацима којима располажем, послато је око 43.000 опомена пред тужбу, ако не и више, што представља алармантан број купаца који нису извршили своју уговорну обавезу и платили дуговања, иако је наше Предузеће уредно испоручило електричну енергију на њихова мјерна мјеста. Само уредном и благовременом наплатом потраживања може се остварити финансијска стабилност предузећа, а самим тим и дистрибутивне мреже”. 
 
Из поменутог одговора евидентно је да “Електро – Бијељина” неће одустати од наплате ни најмањих дуговања, која износе пет или десет пфенига. У том случају, бројни потрошачи електричне енергије ће за дуг од неколико пфенига морати уплатити десетоструко већи износ комерцијалним банкама у којима ће измирити свој ДУГ.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић