У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА МИРНЕ ЈОВАНОВИЋ :: Semberija INFO ::

 

У МУЗЕЈУ СЕМБЕРИЈА ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА СЛИКА МИРНЕ ЈОВАНОВИЋ


Вечерас је у Музеју Семберије, уз велики број љубитеља умјетности, отворена изложба слика Мирне Јовановић. Изложба под називом ,,Лица Достојевског'' приређена је поводом 200 година од рођења и 140 година од упокојења Фјодора Михаиловича Достојевског.

Како је казала ауторка изложбе Мирна Јовановић ,,Лица Достојевског'' је поставка двојаког значења – ,,Лица Достојевског'' као јунаци Достојевског и ,,Лица Достојевског'' која означавају то да се у сваком његовом јунаку налази управо он сам, да су му сва дјела у суштини аутобиографска.

-На иложби је 15 слика и 13 његових јунака из најзначајнијих романа и два портрета. Оно што је значајно је да је изложба баш на његов рођендан'', казала је Мирна Јовановић, а мастер ликовних умјетности Весна Вујичић, рецензент изложбе је потврдила да је ово посебан догађај за културно-умјетничку сцену Бијељине.



-Вечерас имамо спој двају умјетности-спој ликовних дјела и концерта музичара из Зајечара који су текстове Достојевског преточили у музику. Што се тиче саме изложбе то су лица Достојевског брижљиво и не случајно одабрана срцем и руком ауторке, драмске и ликовне умјетнице, Мирне Јовановић. Мирна је у нашем граду, али и изван њега већ позната по спајању западног и источног ликовног манира'', појаснила је Весна Вујичић.

Да употпуне отварање изложбе ,,Лица Достојевског'' потрудили  су се и глумци Градског позоришта ,,Семберија'' и музички састав ,,Фјодорови појци'' из Зајечара.

Гости из Зајечара су дошли у Бијељину, јер је Мирна имала изложбу у њиховом граду.



-На изложби у Зајечару Мирна је имала и једну слику Достојевског што нас је одушевило и након нашег дружења одлучили смо да извучемо најдубље мисли Достојевског из његових дјела и те мисли стиховали и обојили музички'', рекао је у име састава ,,Фјодорови појци'' Стеван Јовановић.

Семберија инфо