Нерадна недјеља за трговце од 21. новембра Савановић: Неће бити вишка радника у трговини :: Semberija INFO ::

 

Нерадна недјеља за трговце од 21. новембра Савановић: Неће бити вишка радника у трговини


За раднике запослене у трговини, према одлуци Скупштине града Бијељина, недјеља ће већ од 21. Новембра бити нерадни дан, истакнуто је на састанку градоначелника Бијељине Љубише Петровића и предсједника Гранског синдиката трговине, туризма и угоститељства Горана Савановића. Савановић је честитао локалној управи у Бијељини на донесеној одлуци о нерадној недјељи за раднике у трговини.

“Водило се рачуна о свим аспектима везаним за доношење квалитетне одлуке. Ми смо прије двије и по године покренули ову иницијативу, како бисмо утицали на побољшање животних услова радника у трговини и њихових породица. Наш мотив је био да заштитимо радника како би могао радити више од двадесет година у области трговине, да не буде физички израубован и да након 35 или 40 година рада може стећи услов за пензију”, изјавио је Савановић, нагласивши да се овом одлуком утиче и на поправљање наталитета и стварање бољих услова за живот. 

Осврнувши се на примједбе послодаваца, Савановић је изјавио да у трговини нема вишка радника, те да је запослен егзистенцијални минимум у трговинским радњама. Он је нагласио да послодавци  остварују екстра зараде, али да би дио профита требало да врате и радницима.

Градоначелник Петровић је након састанка изјавио да ће се локална управа И даље снажно бавити радничким правима.

“Малициозне су изјаве да ће одређени број радника остати без посла. Нека послодавци објаве све релевантне податке, од обрачуна плата запослених, нека објаве обрачунате прековремене сате, број сати у ноћним смјенама, па да онда можемо партнерски разговарати”, изјавио је Петровић, истакавши да ће инспекцијски органи будно пратити провођење одлуке о радној недјељи у трговинским радњама.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић