Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“: Право дјетета на ментално здравље :: Semberija INFO ::

 

Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“: Право дјетета на ментално здравље


Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“ на Педагошком факултету у Бијељини данас организује јавну дискусију на тему „Право дјетета на ментално здравље“.

Како је најављено, говориће др Сања Опсеница, редовни професор, ужа научна област Општа психологија; др Слађана Миљеновић, доцент, ужа научна област Социјална психологија; проф. др Димитрије Ћеранић, ванредни професор породичног, насљедног и грађанског процесног права; Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске; Љубица Млађеновић, шеф Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту у Градској управи града Бијељина; Бојана Вановац, студент Педагошког факултета у Бијељини и члан омладинске организације „Визија младих“.



Нагласак ће бити на важности менталног здравља дјеце као битног аспекта укупног развоја здраве личности дјетета, као и важности сарадње породице и свих друштвених институција у стварању предуслова за раст и развој дјеце.

Јавна дискусија „Право дјетета на ментално здравље“ има за циљ да са предавачима и модераторима публици скрене пажњу на важност менталног здравља дјеце и потребу да друштвена заједница, породица, васпитно-образовне установе и друге друштвене институције које се баве правима дјеце не губе из вида овај веома важан аспект дјечијег здравља. Теме дискусије се крећу у оквиру три главне цјелине: ментално здавље дјеце као предуслов за цјелокупан развој дјететове личности; право дјетета на здравље кроз призму правних аката која се баве овим питањима и институције које се баве заштитом и помажу у остваривању права дјеце.

У име омладинске организације „Визија младих“ говориће и студенти на тему важности подршке породице и околине у превазилажењу проблема са којима се сусрећу млади данашњице.

Др Сања Опсеница, редовни професор на Педагошком факултету у Бијељини, Универзитета у Источном Сарајеву докторску дисетрацију одбранила је на тему: „Релације стилова понашања родитеља и психолошке сепарације адолесцената“ на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.  Она ће говорити на тему важности васпитно-образовних установа у контексту менталног здравља дјеце.

​Др Слађана Миљеновић, доцент на Педагошком факултету у Бијељини, Универзитета у Источном Сарајеву која се бави научним истраживањима у области социјалне психологије говориће на тему важности породице у очувању менталног здравља дјеце.

Др Димитрије Ћеранић, ванредни професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву, одбранио је  докторску дисетрацију на тему „Наследноправна дејства усвојења“  и говориће о правима дјеце са акцентом на права дјетета на здравље.

Мр Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу  говориће оулози инстутуције Омбудсмана за дјецу у остваривању права дјеце.

Љубица Млађеновић, шеф Одсјека за образовање и науку, невладине организације, омладину и породичну заштиту у Градској управи Града Бијељина представиће улогу органа јавне управе у остваривању права дјеце.

Бојана Вановац, студент 4. године на Педагошком факултету у Бијељини, члан омладинске организације „Визија младих“ и члан Научно-наставног вијећа Педагошког факултета из реда студената, говориће о тренутном положају младих и важности подршке младима.
 
-Како је повод за саму дискусију потреба да се нашим најмлађима укаже и додатна пажња и брига свих чланова друштва, поред учешћа наших уважених излагача, допринос овом догађају даће и наши најмлађи својим учешћем.
Ово је догађај који ће сасвим сигурно дати одговоре на многа питања и отворити простор за размишљање у ком правцу требамо дјеловати у будућности да бисмо били адекватна подршка нашој дјеци и њиховом одрастању'', наводе из  Удружење грађана „Родитељи ЗА права дјеце“.


Семберија инфо