ДОМ ЗДРАВЉА: ОД ПОНЕДЕЉКА ВАКЦИНА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДРАВЉА: ОД ПОНЕДЕЉКА ВАКЦИНА ПРОТИВ СЕЗОНСКОГ ГРИПА


У бијељинском Дому здравља, 22. новембра (понедељак), почиње вакцинација грађана против сезонског грипа. Вакцинација ће се обављати у Вакциналном центру Дома здравља од 7.30  до 14.30 часова.

Право на бесплатну вакцину имају пацијенти на хемодијализи и особе са трансплантираним бубрегом, пацијенти који болују од шећерне болести на инсулинској терапији, пацијенти који су лијечени кардиохируршким методама лијечења, пацијенти са уграђеним стентом, пацијенти којима је рађена балон дилатација, пацијенти код којих је рађен бајпас, пацијенти са уграђеним вјештачким валвулама, пацијенти са уграђеним пејсмејкером, ХИВ позитивне особе и пацијенти обољели од АИДС-а, дјеца лијечена од реуматске грознице са промјенама на срцу, дјеца обољела од цистичне фиброзе плућа, сви запослени на инфективним клиникама/одјељењима и јединицама интензивне медицине, особе које болују од мишићне дистрофије и мултипле склерозе, особе које су завршиле са пријемом хемотерапије и тренутно немају  клиничких знакова болести и домови за лица са посебним потребама.

Такође, право на бесплатну вакцину имају и ратни војни инвалиди и чланови породица погинулих бораца.

Из Дома здравља моле пацијенте који припадају дефинисаним категоријама болесника, да приликом доласка на вакцинацију понесу са собом медицинску документацију ради увида о постојању горе наведеног обољења (Отпусну листу, Налаз и мишљење љекара, инсулински картон и слично).

Поред бесплатних вакцина које је обезбједио Институт за јавно здравство РС, Дом здравља је  обезбједио и одређену количину вакцина против сезонског грипа за оне пацијенте који не припадају дефинисаним категоријама и те вакцине се наплаћују по цијени од 26 КМ.

​С обзиром да је у току вакцинација против ЦОВИД-19, препорука међународних институција, јесте да није неопходно правити никакав размак између те двије вакцине, али гдје је то примјењиво, препоручује се да размак буде седам дана између ових вакцина.