БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-аУ :: Semberija INFO ::

 

БОЛНИЦА „СВЕТИ ВРАЧЕВИ“: СВЈЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ-аУ


Републици Српској током прошле године регистровано је 18 нових случајева заражених ХИВ-ом, од којих 14 ХИВ позитивна и четири АИДС-а, с тим што је једно лице умрло од АИДС-а. У Бијељини су током прошле године новооткривена три ХИВ позитивна случаја и један импортован АИДС, а њихово лијечење је започето и под контролом су на Инфективној клиници у Бања Луци, речено је на конференицји за новинаре одржаној у Болници „Свети врачеви“, поводом обиљежавања 1. децембра, Свјетског дана борбе против ХИВ-а. Инфектолог др Александра Радојчић, подсјетила је да се овај обиљежава од 1988. године, те да у свијету живи око 38 милиона људи са вирусом ХИВ.
-Према Свјетској здравственој организацији, у 2020. години је регистровано 1,5 милион новоинфицираних случајева, од којих је 680.000 умрло, рекла је др Радојчић и додала да је овогодишње обиљежавање фокусирано на тему „Крај неједнакости, крај АИДС-у и крај пандемији“.

-Наше савјетовалиште ради све вријеме и апелујемо на грађане да користе заштуиту приликом сексуалних контаката и да се у случају ризичних понашања јаве у наше добровољно повјерљиво савјетовалиште за ХИВ и сексуално преносиве болести. Радимо сваким радним дано од 7 до 15 часова, све је анонимно, добровољно и повјерљиво  и бесплатно“, рекла је инфектолог др Александра Радојчић.

Semberija info