ЦРКВА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА :: Semberija INFO ::

 

ЦРКВА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА


Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије договорили су у Бијељини изградњу цркве Светог Саве и Светог Симеона Мироточивог на подручју ове епархије.
 
-Говорили смо о значајним стварима везаним за живот наше епархије, у којој има много градилишта, а тај посао не можемо сами да урадимо без помоћи Републике Српске и њених институција", рекао је владика Фотије.
 
Владика је истакао да је договорена реализација новог пројекта, радног назива ,,Црква српског јединства", који ће бити реализован уз пројекат изградње ауто-пута, који иде од Кузмина према Бијељини и даље према Брчком и Добоју.
 
Пројекат ,,Црква српског јединства", како је навео владика, веома је потребан Србима, који су склони томе да се дијеле, сукобљавају.
 
"Та црква би требало да буде нешто што нас повезује, обједињава, како у Републици Српској, тако и у матичној држави Србији", нагласио је епископ.
 
Нови велелепни храм биће завјетна црква ширег значаја од обичне парохијске цркве, јер ће окупљати Србе са свих континената.
 
"Република Српска треба да добије такву светињу гдје ћемо бити сви заједно, обједињени као мрави у том великом објекту", поручио је Фотије, наглашавајући да је са Додиком и његовим сарадницима разговарао и о питањима која се тичу вјеронауке, бриге о омладини, останку Срба на овим просторима и другим темама које су значајне и за Цркву и за државу.
 
Милорад Додик је, такође, потврдио подршку идеје епископа зворничко-тузланског о градњи цркве помирења, потенцирајући добру сарадњу Српске православне цркве и Републике Српске, јер је Црква један од најважнијих идентитета српског народа.
 
-Црква на најбољи начин чува и баштини традицију српског језика, писма, вјере и наше крсне славе, свега што нас чини посебним народом на овим просторима, који је изложен многим проблемима", рекао је Милорад Додик И захвалио епископу Фотију на бризи за Епархију зворничко - тузлански, гдје је изграђено више од 200 цркава и црквених објеката.