СВЕТОСАВСКА НАГРАДА СТИГЛА У УГЉЕВИК - ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ВОЂУ ОРКЕСТРА ХАРМОНИКА СЛАВКА НИКОЛИЋА :: Semberija INFO ::

 

СВЕТОСАВСКА НАГРАДА СТИГЛА У УГЉЕВИК - ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ВОЂУ ОРКЕСТРА ХАРМОНИКА СЛАВКА НИКОЛИЋА


Foto
Наставник музичке културе у угљевичкој Основној школи “Алекса Шантић” и вођа истоименог оркестра хармоника, Славко Николић, добио је Светосавску награду у области основног васпитања и образовања за школску 2020/2021. годину.
Ово признање за њега, каже, представља круну досадашњих постигнутих резултата.
 
„Нема малих и великих награда. Свака је драгоцјена. А ова ми је посебно драга јер носи име нашег великог просвјетитеља, нашег духовног вође Светог Саве. Награда, која  је доказ да оно што ми радимо, радимо на прави начин – афиримишемо РС, представљамо нашу традиционалну музику, али и музику земаља бивше Југославије па и региона. Срби су кроз вијекове опстајали његујући обичаје, традицију, културу, језик, па и пјесму и игру. И то је наша мисија“, каже наставник Николић за портал ИнфоБијељина.
Оркестар хармоника Основне школе „Алекса Шантић“ који чини тридесетак  основаца, у Угљевику је основан прије 23 године. Вишеструки је побједник бројних домаћих и међународних такмичења. 
 
У протекле двије деценије имали су концерте широм Европе, Сјединињених америчких држава, Канади а као посебно значајне истичу наступе у Русији на Зимској олимпијади у Сочију и Златној Дворани у Оману. 


Већ су позвани у Кину и Јапан па с великим ентузијазмом очекују  будуће концерте. 
 
„На наступима углавном добијамо овације а знамо да се на „бис“ враћамо вуше пута. То ми је највећа награда за труд и напоре које улажем. Ми смо мала средина, и упркос подршци коју имамо, није лако организовати рад, обезбједити дјеци услове. То тражи много одрицања, али кад засвирамо, то се све заборави“, каже Славко. 
Нада се да ће се пандемија корона вируса завршити и да ће поново имати прилику да путују и наступају у  концертним дворанама. 



Овај скромни наставник музичке културе, деценијама преноси дјеци љубав према хармоници. Извео је генерације а многи од ученика завршили су и престижне академије, те им је музика животно опредјељење. Њиховим стопама иду и данашњи млади, талентовани, угљевички основци.
 
Ученик деветог разреда ОШ „Алекса Шантић“ у Угљевику, Славко Лазић у овом орекстру свира седам година. Пропутовао је са наставником Славком и другарима цијелу Европу. Посебно памти боравак у Шведској. 
 
„Упркос таленту и љубави према хармоници, не бисмо успјели без наставника Славка. Он нас мотивише, даје нам снагу да издржимо и када је тешко. А није увијек лако, морамо стићи школске обавезе и вјежбати хармонику по два, три сата дневно. Помаже нам да лакше савладамо градиво, али ту је и да нас саслуша и да савјет . Наш оркестар је као једна велика породица“, каже дјечак за ИнфоБијељина.
 
Светосавске награде за 2020/2021 годину осим у Угљевик, стигле су  и у Бијељину. 
 
У области предшколског васпитања и образовања  уручена је Нади Божић из бијељинског вртића „Чика Јова Змај, у области основног васпитања и образовања награђена  је и професорка разредне наставе у ОШ „Меша Селимовић“ у Јањи Станка Томић. 
 
У категорији средњег образовања и васпитања ова престижна награда припала је професорици физике у Техничкој школи „Михајло Пупин“ Стани Петровић и дипломираној пијанисткињи у Музичкој школи „Стеван Стојановић Мокрањац“ Александри Радосављевић. 

(Инфо Бијељина)