ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОПУЛАЦИОНА ПОЛИТИКА


Бијељина је једина локална заједница са завршеним документом о мјерама пронаталитетне политике, који ће убрзо бити одштампан, а утврђене мјере ће бити финансиране из буџета града, након проведене скупштинске процедуре.

-Овај документ ће бити презентован јавности, а за ову годину је планирано 170. 000 КМ”, рекао је градоначелник Љубиша Петровић и нагласио да је ово начин да се стварају услови да становништво остаје на овим просторима ид а се рађа више дјеце. Професор др Димитрије Ћеранић, професор породичног права, рецензент је документа о Пронаталитетној популационој политици истакао је да је ово пионирски подухват Града Бијељина, како би се израдио доцумент проједлога мјера популационе политике.

-Циљ је свакако тренд смањења броја становништва, јер је депопулација пошаст која Републику Српску прати од 2002. године, када је био већи број умрлих у односу на број рођених. Свака локална заједница треба да ради на изради овог документа који обухвата све мјере које доприносе бољој демографској слици. Радна група је анализирала демографско стање у граду Бијељиан, са приједлогом мјера, који су упућени градоначелнику, а сви заједно ћемо утврдити смјернице”, рекао је проф. др Ћеранић.   Он је нагласио да сва проведена истраживања говоре да је основни разлог зашто се дјеца не рађају, несигурност.

-Дјеца се рађају када постоји сигурност у боље сутра, нада да ће са сваким даном бити боље. Сви заједно треба да радимо на томе да вратимо вјеру и наду у боље сутра”, рекао је Ћеранић. У име Центра за социјални рад, обратила се Мила Стојановић и истакла да је ријеч о врло значајном документу.

-Центар за социјални рад ће увијек подржати права и потребе породица, како би се оснажила породица”, рекла је Стојановићева. Окриглом столу, на тему Пронаталитетне популационе политике, поред градоначелника Љубише Петровића и представника Градске управе, били су присутни и чланови Радне групе за израду Документа пронаталитетне популационе политике, те представници Центра за социјални рад.